Amb 535 quilos, la carbassa més gran de Catalunya ha crescut a la Terra Alta, concretament al poble de Corbera. Com una afició més, ‘Poti’ va començar ja fa quatre anys a cultivar carbasses gegants. Poc a poc es va anar interessant per aquest cultiu fins arribar enguany, on al seu hort a tocar de la vila han crescut tres carbasses de 330 quilos, 475 i la rècord de Catalunya, amb més de 500 quilos. A més d’un espai per cada planta d’uns 11 metres d’amplada per 8 de llargada i uns 500 litres d’aigua diaris, aquestes carbasses necessiten cures cada dia.
El productor Josep Maria González, conegut popularment com a ‘Poti’ explica que “Aquest cultiu, aquesta afició prové dels Estats Units. El cultiu té el seu procés, primer criar la planta, després saber com has de fer la planta de gran i els adobs que has de tirar. S’ha d’estar cada dia damunt d’elles regant, criant la planta, pol·linitzant les plantes manualment i que no se n’encarreguen els insectes de fer-ho. A més has de fer tú mateix els encreuaments de carbasses per a donar-li millor genètica i sobretot estar-hi molt damunt”.
Precísament, amb l’objectiu de difondre l’afició i sumar aficionats, s’ha creat l’Associació Espanyola de Cultivadors de Carbasses i Hortalisses Gegants. En el marc del calendari de fires en les què participen, ‘Poti’ i les seves carbasses de rècord s’estrenaran el proper dia 10, a Valtierra, a Navarra. Abans, les hauran de transportar, en un procés curiós, com el seguiment del pes. Poti, ens explicava aquest procés “Hi ha una taula de pes estimat i tú vens cada dia i li prens les medides, les tres que es prenen i la suma d’aquestes tres medides et dona el pes aproximat de la carbassa i ho has d’estar controlant cada dia per a controlar el reg i els adobs, perquè si et passes és perjudicial. Normalment creixen entre 15 i 20 quilos cada dia, si superen els 20 quilos és perillós perquè es poden trencar”. Pel que fa al transport d’aquestes peces el productor comentava que “en el moment de transporta-les hem de vindre amb un remolc, un tractor i una pala i llavors tinc un sistema de bragues per a lligar-la, aixecar-la i carregar-la al remolc. Un cop al remolc la col·loqués en un palet baix, perquè llavors és més fàcil manipular-la i transportar-la”.
I tot i que el clima d’aquí no és el més idoni, Poti també està fent de mestre, servint llavors a altres agricultors ebrencs que volen plantar hortalisses gegants.