“És una satisfacció perquè ens permet recuperar la nostra història, els nostres orígens, conèixer millor la nostra identitat com a poble”, assegura l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós. “L’any 2015 vam aconseguir tancar una col·laboració amb Repsol que ha fet possible l’elaboració d’aquest interactiu, que és una fase més d’un projecte encetat fa tres anys per Filmsnòmades i que instal·larem al lloc més adequat, el Museu de la Mar de l’Ebre, perquè hi fem pedagogia dels nostres orígens, de la nostra identitat, i perquè és un dels equipaments més visitats del nostre territori, amb 10.000 visitants l’any passat”, va recordar Caparrós en la presentació de l’acord amb Repsol que ha permès finançar l’interactiu. Un material de primer nivell, ha destacat l’alcalde, que “posem a disposició de tota la ciutadania de l’entorn i de més enllà per conèixer els orígens del far i els nostres”. 

En la mateixa línia, la regidora de Cultura Èrika Ferraté ha posat en valor “la recerca històrica i cultural” que hi ha darrera de l’audiovisual interactiu, especial per tot allò que va significar el far de Buda per al delta i la Mar de l’Ebre. “Ha estat una tasca esplèndida que ens ajuda a difondre la nostra història i que ha estat duta a terme per historiadors, científics, informàtics i tècnics, i a ells i també a Repsol ho hem d’agrair per haver-ho fet possible”, ha apuntat. 

“És una oportunitat que vincula encara més Repsol amb la Ràpita, amb la que tenim llaços sobretot a través de la confraria de pescadors, amb els que compartim el mar, que es recull en aquest museu, en un projecte que necessàriament havíem de donar suport. Agraïm aquesta oportunitat, un al·licient més per visitar el Museu”, va remarcar divendres Antonio Martínez, de comunicació de Repsol.

“És un projecte fruit de tres anys d’investigació, a partir d’un treball anterior nostre d’una pel·lícula documental. Feia falta ordenar i posar en un format agradable de ser visitat per l’audiència en general tota la documentació que havíem anat generant i necessària per penetrar en aquest univers del far de Buda”, apunta Santi Valldepérez, de Filmsnòmades, sobre el material pedagògic que també projecte el nou interactiu. En aquest sentit, l’artista 3D Jaume Moya detalla que la tasca de reproducció del far en tres dimensions “ha estat complexa i pràcticament et converteix en un arquitecte, tot i que finalment ha permès a l’espectador apropar-se al far i gairebé tocar-lo”.

https://www.youtube.com/watch?v=rvG6nayjIBI

Autor:

Periodista.