L’Ajuntament de la Ràpita ha presentat avui el conveni de col·laboració amb l’empresa Repsol corresponent al 2015 que ha permès finançar l’audiovisual interactiu ‘Viatge al far de Buda’ que serà presentat este divendres públicament al Museu de la Mar de l’Ebre (19.00 hores). Es tracta d’un treball realitzat per la productora Filmsnòmades que permet apropar-se al mític far de Buda i accedir a fotografies, textos, plànols i material relacionat amb aquest equipament per tal de conèixer la seua història i característiques. L’alcalde de La Ràpita Josep Caparrós i la regidora de Cultura Èrika Ferraté han destacat la voluntat del municipi de posar aquest material didàctic i divulgatiu al servei del veïnat local i també de la resta del territori i han agraït a Repsol la voluntat de col·laboració que ha permès tirar endavant el projecte. El cap de Relacions Externes de Repsol Pep Bertran ha fet al·lusió en als vincles que la companyia manté amb el municipi, mentre que en nom de Filsnòmades, Santi Valldepérez i Jaume Moya de Juan han explicat les particularitats de l’interactiu, que permet apropar-se al far de Buda, veure’n tots els detalls i navegar per la seua història, i que conté un acurat treball en animació 3D.

“L’any 2015 vam aconseguir tancar una col·laboració amb Repsol que ha fet possible l’elaboració d’aquest interactiu, que és una fase més d’un projecte encetat fa tres anys per Fimlsnòmades i que instal·larem al lloc més adequat, el Museu de la Mar de l’Ebre, perquè hi fem pedagogia dels nostres orígens, de la nostra identitat, i perquè és un dels equipaments més visitats del nostre territori, amb 10.000 visitants l’any passat”, ha afirmat Caparrós en la presentació de l’acord amb Repsol que ha permès finançar l’interactiu. Un material de primer nivell, ha destacat l’alcalde, que “posem a disposició de tota la ciutadania de l’entorn i de més enllà per conèixer els orígens del far i els nostres”.

En la mateixa línia, la regidora de Cultura Èrika Ferraté ha posat en valor “la recerca històrica i cultural” que hi ha darrera de l’audiovisual interactiu, especial per tot allò que va significar el far de Buda per al delta i la Mar de l’Ebre. “Ha estat una tasca esplèndida que ens ajuda a difondre la nostra història i que ha estat duta a terme per historiadors, científics, informàtics i tècnics, i a ells i també a Repsol ho hem d’agrair per haver-ho fet possible”, ha apuntat.

Beltran al seu torn ha rememorat la vinculació de l’empresa petroliera amb la població: “Tenim una plataforma a la vora, històricament hem mantingut una vinculació estreta i quan ens van proposar vies de col·laboració vam apostar per treballar junts, i anem encarrilats per arribar a acords i donar satisfacció al que plantegi l’Ajuntament”.

Santi Valldepérez ha explicat que l’objectiu de Filsnòmades ha estat “oferir en un format que resulti agradable a les noves generacions una història, la del far de Buda, que va causar molt impacte a les generacions del segle XX i ara ordenem en aquesta investigació”. L’artista 3D Jaume Moya de Juan ha avançat que la tasca de reproducció del far en tres dimensions “ha estat complexa i pràcticament et converteix en un arquitecte, però finalment permet a l’espectador apropar-se al far i gairebé tocarlo”, així com navegar per la documentació relacionada.

Autor: