El nou director general de Pesca, Sergi Tudela, va exposar dos aspectes als representants dels pescadors. Primer, els va mostrar un estudi de l’Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer (IFREMER) que diu que la disminució del peix blau es deu a la manca de fitoplàncton, és a dir, que al mar no hi ha aliment per nodrir-los. El problema, però, és que no se sap perquè. L’informe parla de canvis ambientals de gran abast.
El problema està afectant tota la costa catalana, però especialment la de la demarcació de Tarragona, on pràcticament ja no hi ha espècies com la sardina.
El segon aspecte plantejat pel Govern als pescadors és la proposta d’un pla per millorar la competitivitat que estigui consensuat amb el sector. Aquest pla, que serà desenvolupat i finalitzat en les properes setmanes, considerarà una bateria d’actuacions que abordaran des d’aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls.
Els pescadors s’han mostrat satisfets de les intencions del Govern, però més enllà de millores estructurals, també reclamen solucions a curt termini per poder salvar el sector.
El president de la confraria de pescadors de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull, ha apuntat que la situació és desesperant i que si els ajuts no arriben de forma immediata el sector del peix blau podria desaparèixer al territori.
Brull creu que el fet que la costa tarragonina sigui la pitjor parada en la manca d’exemplars i que aquest siguin molt més petits que a la resta de la costa podria tenir a veure amb els agents contaminants que desemboquen al mar pel riu Ebre o les granges de tonyina que hi ha a l’Ametlla de Mar.
Els pescadors reclamen estudis sobre el terreny per conèixer els motius concrets de la reducció d’espècies de peix blau i poder així prendre mesures adequades.
https://www.youtube.com/watch?v=BIN160sMa2c&feature=youtu.be