Aquesta comissió respon a les peticions dels ciutadans de la Unió Europea i en aquest cas ho fa a la que va presentar la Plataforma en Defensa de l’Ebre al 2012. La Plataforma en Defensa de l’Ebre va exercir d’amfitriona i va alertar dels perills mediambientals sobre la regressió que pateix el Delta.
El Pla de Conca aprovat pel Govern del PP empitjoraria la situació que viu el Delta de l’Ebre. Així ho va transmetre la Plataforma en Defensa de l’Ebre a la delegació d’europarlamentaris que van visitar el Delta de l’Ebre. Després de la visita, els 6 membres de la comissió seran els encarregats d’elaborar un informe, que inclourà les dades que els han transmès els experts.
La Plataforma en Defensa de l’Ebre va rebre a la Delegació El punt de trobada va ser el Mirador del Migjorn, al terme de Sant Jaume d’Enveja, on van atendre les explicacions dels tècnics experts de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària, IRTA, i l’Agència catalana de l’Aigua. Van detallar com afecta la regressió del riu als espais naturals, concretament retrocedeix 10 metres cada any. A més, l’extracció d’aigua que preveu el Pla de Conca dificultaria l’arribada de sediments al Delta de l’Ebre, fet que provocaria la desaparició de moltes espècies i malmetria la biodiversitat.
El eurodiputats van comprovar ‘in situ’ quina és la situació actual del riu Ebre per analitzar si el Pla de Conca aprovat pel Govern del PP en funcions compleix la normativa comunitària sobre medi ambient i gestió d’aigua. L’eslovac Pál saky, president de la delegació europea, va destacar que aquest és un problema social i que emetran l’informe amb totes les conclusions que han extret de la visita “he vist que és una qüestió molt important per a la gent que hi viu aquí. Així que és també un problema social i no només un tema mediambiental o agrícola. D’altra banda volem mantindre la legalitat que marca la Unió Europea, tractarem ser d’ajuda i preparar les nostres recomanacions el mes que ve”, però va assenyalar que “la responsabilitat primera és la del Govern Espanyol”
La Plataforma en Defensa de l’Ebre va traslladar a la delegació el risc en què estan les nombroses ajudes europees que s’han bolcat per preservar els seus ecosistemes amb el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre. També van mostrar la preocupació per la pèrdua de treball de la gent que viu del Riu “vivim persones que tenim un a activitat econòmica i que per a desenvolupar-la com és la pesca o el marisqueix no es necessiten fer grans obres de formigó. És a dir, el riu és productiu sense necessitat d’invertir immensitat de diners en obres de formigó com s’estan fent al llarg de la Conca”, així ho va afirmar Susana Abella, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre
La visita va finalitzar amb una reunió amb els arrosaires, pescadors i ambientalistes que van detallar la problemàtica mediambiental del Delta de l’Ebre. Els Regants de l’Esquerra de l’Ebre, han alarmat sobre l’explotació que pateix l’Ebre i el Pla de Conca suposaria una sobreexplotació del riu. La creació dels regadius de la zona alta limitarà l’aigua que arriba al tram final i, per tant, no arribaran els sediments necessaris al Delta. En aquest sentit, els mariscadors van afirmar que una desembocadura sense sediments limita l’aliment dels marisc i els peixos amb què es treballa a les badies.
Els eurodiputats catalans, en contra del Pla de Conca de l’Ebre
La postura dels eurodiputats catalans va ser clara. S’oposen al pla de conca de l’Ebre després de les dades “colpidores” que van oferir els experts. La més alarmant és que el Delta retrocedeix 10 metres cada any. L’altra és la que fa referencia als ecosistemes dels hàbitats naturals de les aus que durant anys han rebut ajudes dels fons Life europeus i ara estarien en risc.
Ernest Urtasun, eurodiputat per ICV, també va denunciar que el pla de conca de l’Ebre podria vulnerar tres directives europees: la directiva Mar de l’Aigua, la d’hàbitats i la de procediments mediambientals. En la mateixa línia, l’eurodiputat del grup socialistes i demòcrates, Javi López, va recordar que el Govern del PP no ha realitzat cap procediment participatiu, tal i com reclama la normativa marc de l’aigua.
Tot i que no poden intervenir en la redacció de l’informe, es van comprometre a treballar perquè les qüestions més polèmiques reflectides a l’informe.
Però la parlamentària del Partit Popular a Europa, Rosa Estaràs, assegurar que el Pla Hidrològic de l’Ebre compleix totes les normatives europees i que compta amb més del 80% del consens del Consell Nacional de l’Aigua. “Millora molt el caudal de l’aigua, millora molt la gestió i la sostenibilitat i s’ha fet amb una participació pública escrupolosa i molt pulcra” va assegurar l’eurodiputada.