El 2016 serà un any atapeït d’activitats al Museu Terres de l’Ebre. Hi ha programades una setantena d’activitats entre exposicions, jornades culturals i visites guiades als equipaments museístics i patrimonials que pertanyen al Consorci.

Més de la meitat d’aquestes activitats es duran a terme a Amposta i en destaquen les exposicions “El sexe a l’època romana”, “Cent anys del Vapor Anita (1915-1925), la mostra commemorativa del Centenari de las Lira Ampostina i “L’Ebre, un riu de peixos” en el marc del programa Migratoebre amb l’IDCE i la Fundació Pedrera.

Entre les activitats organitzades pel Consorci als altres municipis es durà a terme la XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre a Alcanar, l’exposició “Plomes i colors. Il·lustradors d’aus a les Terres de l’Ebre” a Sant Carles de la Ràpita i una exposició fotogràfica inclosa al Festival “Ebre Art & Patrimoni”.

També hi haurà actuacions a alguns dels 10 equipaments museístics i patrimonials, que gestiona el consorci i que formen la Xarxa més important de Catalunya. Es renovarà la senyalització del poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar i es farà un projecte de conservació preventiva de col·leccions del Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles de la Ràpita.

Adscripció del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre a l’Ajuntament d’Amposta

A finals del 2015 es va presentar l’adscripció del consorci del Museu de les Terres de l’Ebre a l’Ajuntament d’Amposta. Així ho estableix la llei RSAL i es justifica en ser l’ens que aporta més finançament del Consorci i per ser el municipi on està la seu. També està motivat per ser l’organisme que el va crear amb el departament de Cultura l’any 1984.

Amb els canvis dels Estatuts del Consorci, també s’ha produït una modificació en la presidència que recau en l’Ajuntament d’Amposta i, en concret, en l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. La vicepresidència també canvia i el càrrec l’ocuparà Carme Navaro, presidenta del Consell Comarcal del Montsià.

Balanç del 2015

L’any 2015 el Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta va rebre més de 15.000 visitants i la mitjana a les exposicions temporals va ser d’unes 10.000 persones. Pel que fa al servei de visites guiades, itineraris i tallers la mitjana ha sigut de 4300 persones han utilitzat el servei educatiu i turístic que ofereix el Consorci.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez