El passat 29 de novembre, ebredigital.cat destacava les declaracions del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela, en la seva compareixença davant la comissió parlamentària de Protecció del Delta de l’Ebre: “Estem treballant amb la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) en la creació d’un centre de referència d’aqüicultura restaurativa amb algues a les Terres de l’Ebre” que s’hauria d’ubicar a la Ràpita.
El projecte era tant innovador que mereixia un titular. I en qüestió de dies aquest nou valor afegit a l’economia ebrenca acabarà prenen forma. Avui mateix el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) i l’IRTA s’han reunit amb una delegació de la Comissió General de Pesca per al Mediterrani de la FAO a fi de dissenyar un projecte de col·laboració conjunta per a l’impuls d’un sector aqüícola restauratiu al Mediterrani, capaç de produir aliments saludables i alhora contribuir a restaurar els ecosistemes costaners degradats.
La trobada, que ha tingut lloc a la seu de l’IRTA de les Terres de l’Ebre, ha servit per identificar les sinergies entre l’Estratègia marítima de Catalunya i l’Estratègia 2030 de la FAO i enfortir la col·laboració entre ambdues entitats iniciada la primavera passada en el marc de la Seafood Global Barcelona i posteriorment amb la celebració conjunta d’una Jornada Internacional de Micro i Macroalgues que va tenir lloc el passat mes de juny a la Ràpita.
Fruit de la reunió, s’ha detectat la necessitat i la voluntat conjunta de treballar en els aspectes següents: generar coneixement i innovació en aqüicultura, provar solucions d’aqüicultura al laboratori i en instal·lacions pilot en col·laboració amb el sector, provar aplicacions aqüícoles basades en el desenvolupament de nous productes, proposar models de plans de negoci i fomentar la transferència de coneixement i la creació de capacitats.
A la trobada, s’ha presentat el projecte pilot que el sector aqüícola local, Fempromodel i Algabrava, està iniciant amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per al cultiu de macroalgues a les muscleres del delta de l’Ebre.
La iniciativa, desenvolupada en el marc de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030, té com a punt de partida el propòsit de la Comissió General de Pesca per al Mediterrani de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i de la Unió Europea de promoure una indústria aqüícola sostenible al Mediterrani.