El pròxim 5 d’abril a partir de les 20:00 hores, en el marc dels concerts de Setmana Santa que organitza cada any l’Agrupació de confraries de la Setmana Santa de Tortosa -en aquesta ocasió, amb la col·laboració del Capítol catedralici-, els amants de la música tindran l’oportunitat d’escoltar a la catedral de Tortosa, més de 200 anys després de la seva creació, una joia desconeguda de la música catalana. La recuperació d’’El regreso del hijo pródigo’ del compositor Carles Baguer és un pas important en la redescoberta d’un tresor oblidat, l’oratori català dels segles XVIII i XIX. L’obra serà interpretada pel conjunt Vespres d’Arnadí i el Cor Francesc Valls, dirigits per Dani Espasa. Els solistes que interpretaran l’obra seran Ferran Albrich, baríton, David Alegret, tenor, Pablo García-López, tenor, Roger Padullés, tenor i Mireia Tarragó, soprano.

Carles Baguer (1768-1808), organista de la catedral de Barcelona, és recordat actualment com el compositor de simfonies més important del classicisme català. No obstant això, la seva destacada contribució al gènere de l’oratori ha quedat molt amagada. L’oratori ‘El regreso del hijo pródigo’, destinat a l’església barcelonina de Sant Felip Neri, va ser compost per Baguer el 1807, però la invasió napoleònica i la mort del compositor van endarrerir l’estrena fins al 1814. Aquesta estrena pòstuma mostra l’estima de què gaudia la música del compositor.
L’edició crítica de la partitura ha estat preparada per Lluís Bertran, coordinador científic de l’Instituto Complutense de Ciencias Musicales. Gaston Gilabert, professor titular de literatura espanyola de la Universitat de Barcelona, ha col·laborat en l’edició del llibret. Aquesta recuperació, iniciativa del dit Instituto, ha estat possible gràcies al projecte de recerca DEePMusic. Digitalización del Ecostistema del Patrimonio Musical, ajuda TED2021-131738B-I00 finançada pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i la Unió Europa, i la col·laboració de la Universitat de Barcelona, així com l’Arquebisbat de Barcelona, la Catedral de Tortosa i la de Barcelona. Vespres d’Arnadí compta amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Llull.