El passat 14 de març de 2025 va tenir lloc la sessió inaugural del III Congrés Internacional ‘la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)’ a la ciutat de Tortosa que va comptar amb tres conferències, tres comunicacions i una taula rodona a l’alçada d’un esdeveniment d’aquestes característiques. Aquesta primera sessió va congregar un aforament del voltant d’una seixantena de participants. I aquest cap de setmana del 28, 29 i 30 de març les sessions del Congrés es desplacen als municipis de Gandesa (seus de l’Arxiu Comarcal de la Terra Alta i del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre) i Flix (seu de lo Sindicat).

A grans trets els eixos temàtics que aborda aquest nou Congrés, basats en les recerques dels darrers anys, són la Batalla de l’Ebre; les fosses de soldats a les Terres de l’Ebre; l’exili republicà; la fàbrica de cloratita de Flix; les dones a les Brigades Internacionals; les dones espies a la guerra; l’aviació republicana i la Legió Còndor alemanya; les defenses antiaèries; la repressió a la rereguarda republicana; la infància durant la guerra; la destrucció del patrimoni cultural; els emissors de paper moneda; el paper de l’esport durant la Guerra Civil; la legislació en temps de conflicte; els judicis sumaris; la cartografia històrica; el servei de biblioteques de la República durant la contesa bèl·lica i un llarg etcètera.
Així mateix, el divendres 28 de març es presentaran les Actes de l’anterior Congrés les quals es podran adquirir al preu de 30 euros fins a exhaurir l’edició limitada en paper de 100 exemplars. I també, s’han programat diverses visites guiades a espais històrics de la Batalla de l’Ebre: els refugis antiaeris de Flix, el Coll del Moro de Gandesa i el Centre d’Interpretació del Camp d’Aviació Històric de la Sénia.
L’organització del Congrés Internacional va a càrrec de l’Ajuntament de Gandesa, l’Ajuntament de Tortosa, la Universitat Internacional de Catalunya, el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, l’Associació Grup de Recerca, Intervenció i Gestió Cultural Prisma Cultural i l’Associació i Grup de Recerca en Memòria Històrica i Reconciliació.
D’altra banda, són diverses les entitats que hi donen suport entre elles el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica; la Diputació de Tarragona; els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre; els ajuntaments de Flix i la Sénia; les universitats de Barcelona i Europea d’Andorra; l’Institut Ramon Muntaner; els centres d’estudis de la Ribera d’Ebre i Seniencs; l’Institut d’Estudis Catalans (SCEJ); el Centre d’Aviació Històrica de la Sénia; la Denominació d’Origen Terra Alta; el Patronat pro Batea i l’Associació Cultural la Cana.
El Congrés està adreçat a tota mena de públics: estudiants, investigadors, aficionats, públic en general, etc. Les persones interessades poden sol·licitar més informació i inscriure’s a l’Oficina de Turisme de Gandesa i al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, al telèfon 977 420 910 i correu electrònic [email protected]. I també, al correu electrònic del Congrés: [email protected]. La inscripció és gratuïta i a qui ho demani se li expedirà un certificat d’assistència de 30 hores lectives, sempre i quan acrediti que ha assistit a un mínim del 80% de les sessions.
Aquesta és la relació de les diverses comunicacions congressuals que tindran lloc durant el transcurs del Congrés d’aquest proper cap de setmana:
Flix, dissabte 29 de març
‘Una descoberta singular: el niu per fusell metrallador de l’Aldea’, a càrrec del Dr. Adrià Cabezas Sánchez, del Grup de Recerca i d’Investigació d’Espais de la Guerra Civil.
‘Riberencs als camps nazis’, a càrrec d’Andreu Caralt Giménez, de la Universitat de Barcelona.
‘El delicte de rebel·lió a la normativa militar’, a càrrec del Dr. José Antonio Pérez Juan, de la Universitat Miguel Hernández d’Alacant.
‘La Guerra Civil vista des de la microhistòria a les Terres de l’Ebre i des de la memòria d’un xiquet’, a càrrec de la Dra. Maria Àngels Massip-Bonet i Joaquim Aloy Bosch, de la Universitat de Barcelona i memòria.cat, respectivament.
‘Associacionisme cultural i patrimoni de la Guerra Civil: el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i els vestigis de la batalla de l’Ebre’, a càrrec de Josep Munté Mateu, de la Universitat Rovira i Virgili.
‘La construcció de la pau i la recuperació de la memòria democràtica a la Ribera d’Ebre’, a càrrec de la Dr. María Julieta Olaso, del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la Universitat Autònoma de Barcelona.
Gandesa, diumenge 30 de març
‘Spain Again. El retorn del brigadista’, a càrrec de Joan Antonio Montaña, activista cultural i estudiós local.
‘La Guerra Civil a Tivissa’, a càrrec d’Agustí Jardí Vintró, arquitecte i estudiós del patrimoni.
‘La construcció de pedra en sec: testimoni d’una batalla’, a càrrec de Francesc Xavier Solé Borràs, picapedrer i escultor.
‘Un repte per a la memòria: dignificació i difusió de la fossa comuna del cementiri de Montcada i Reixac’, a càrrec de Joan Reglà Pubill i Tania Galán Gómez, de l’Arxiu Municipal de Montcada i Reixac.
‘Vicisitudes de un emblema presidencial tras la Guerra Civil: el Medallón o Collar del President de la Generalitat de Cataluña (1932-1977)‘, a càrrec del Dr. Félix Martínez Llorente, de la Universidad de Valladolid.