
Engolit per l’aigua el 1961 a causa de la regressió del delta, gairebé coincidint amb el centenari de la seva construcció el 1864, el Far de Buda ha tornat a la vida gràcies a la reproducció inaugurada aquest diumenge a Sant Jaume d’Enveja. Ubicada a la rotonda d’entrada al municipi per Amposta, aquesta obra completa la dignificació dels accessos a la localitat juntament amb el Pont lo Passador venint de Deltebre. Tal com explicava l’alcaldessa, Teresa Solsona, la rèplica “va ser un dels tres projectes guanyadors dels pressupostos participatius. Per completar-los tots faltaven només 50 euros, per la qual cosa al final van decidir fer tots tres”.
Solsona defineix l’acte d’avui com “emblemàtic i històric”. No exagera gens ni mica. El far ha format part de moltes generacions d’habitants del poble, que el tenen com a referència fotogràfica als seus àlbums familiars. És per això que la inauguració “ha comptat amb la presència dels nets de l’últim farer, el senyor Cabezas”, afegeix Solsona.
“Sembla que se li donava més importància al far des de fora que des d’aquí”, lamentava l’alcaldessa, davant el fet que la reproducció ha estat possible gràcies a l’existència d’una maqueta a Madrid. Finalment, però, s’ha fet justícia a un element tan rellevant del territori que fins i tot l’exèrcit republicà va intentar destruir amb gasolina durant la seva retirada a la Guerra Civil espanyola. No ho van aconseguir. Com tampoc ningú va impedir que el far quedés fixat en l’imaginari popular de Sant Jaume d’Enveja.