L’aigua, els reptes que presenta la seva mancança generalitzada o l’excés puntual, així com el riu Ebre, seran els principals eixos vertebradors de la programació de Lo Pati – Centre d’art de les Terres de l’Ebre per aquest 2025. Al llarg de l’any s’oferiran nou exposicions individuals d’artistes autòctons i forans, de les quals només tres tindran lloc a l’interior de les instal·lacions i sis es traslladaran a la façana exterior de l’equipament, consolidada ja com un espai expositiu més. Marco Noris, Laia Solé, June Crespo, Jana Winderen, Anna Moreno, Sílvia Delagneau, Llorenç Barber i Rafael Tormo donaran vida a aquestes mostres. El centre reivindicarà l’artista tortosí Leonardo Escoda, mort el 2022, amb una mostra de la seva pintura.
“L’aigua és un dels principals reptes de la nostra era. Vivim en un període d’escassetat d’aigua i, al mateix temps, l’acumulació d’aigua és també un dels grans problemes. A través de l’art contemporani, reflexionarem sobre l’aigua”, ha destacat la directora de Lo Pati, Aida Boix.
Una de les exposicions que connecta principalment amb la temàtica de l’aigua i l’Ebre serà la de l’italià Marco Noris. ‘Cos d’Ebre’ es presenta com un projecte artístic multidisciplinar que vol explorar el riu com a “cos, frontera i arxiu”. Per aconseguir-ho, Noris viatjarà des del naixement del riu fins a la desembocadura al mediterrani entre abril i juny. Documentarà audiovisualment el viatge al mateix temps que fomentarà la participació comunitària al llarg del recorregut.
Comissariat per l’escriptora i investigadora especialitzada en art, Blanca de la Torre, la mostra, que Noris treballarà durant l’estiu a la residència de Baladre, gestionada pel mateix centre d’art- es podrà veure del 6 de setembre al 2 de novembre a Lo Pati.
També un recorregut, però en aquest cas per diversos municipis de les Terres de l’Ebre, és el que planteja l’artista valencià Rafael Tormo. Investigarà el teixit cultural dels espais rurals del territori amb el suport com a relatora de l’escriptora i poeta de Santa Bàrbara Mireia Ibàñez.
L’aigua també serà un dels principals elements presents a l’espai expositiu de la façana exterior del centre d’art, consolidada ja com a sala exterior amb programació d’art digital oberta directament al públic i a la ciutadania. Enguany, albergarà el cicle de sis exposicions ‘Economies de l’aigua: escassetat, transformació i memòria’, comissariat per Vanina Hofman i Valentina Montero.
En el marc del festival Eufònic, Lo Pati exposarà una instal·lació immersiva de Jana Winderen, artista sonora reconeguda per les seves exploracions acústiques de medis naturals difícils d’accedir, tant físicament com auditivament. Winderen ha estat en residència a Baladre per preparar una nova instal·lació basada en una escolta atenta i situada de diversos espais del Delta de l’Ebre. La instal·lació es podrà visitar del 5 al 27 de juliol i estarà comissariada per Arnau Horta, crític d’art, investigador i docent especialitzat en l’anàlisi del so i l’escolta.
En una línia similar, la cineasta Anna Moreno té previst també durant aquest 2025, i amb la col·laboració de Lo Pati, rodar al delta de l’Ebre el seu treball ‘Marfantes’, que vol esdevenir un “exercici de futurisme” i de com la població local s’adapta al canvi cli,àtic a partir de la història d’un grup de firaires.
Enguany, concretament el segon cap de setmana de juny, està també prevista la cloenda del projecte Garba, que ha promogut la col·laboració d’artistes, científics i ciutadania per experimentar amb matèries primeres del delta de l’Ebre. L’acció final tindrà lloc a la residència d’artistes de Balada. La creadora Sílvia Delagneau construirà una coberta de fibra vegetal transportable, que vol esdevenir un exemple híbrid d’arquitectura nòmada i refugi climàtic.
Inici de l’any Leonardo Escoda
L’artista tortosí Leonardo Escoda, traspassat el 2022, serà el protagonista de la primera exposició de la temporada a l’interior de Lo Pati. Serà l’inici d’un any dedicat a la seva figura i obra. La mostra, ‘Sentir música callada’, comissariada per la mateixa directora del centre, se centrarà especialment el les últimes obres que va produir durant la pandèmia de la covid.
‘Ecosistema de les cures’, un projecte de l’artista Laia Solé vinculat a l’activitat dels centres d’atenció primària de Salut i posant el focus en les persones cuidadores, que es desplegarà entre aquest febrer i juny, o la projecció de la pel·lícula ‘The Human Hibernation’, del cineasta d’Ulldecona Manel Raga, aquest mateix mes de febrer, configuren la programació expositiva del Pati.
Projectes amb trajectòria consolidada
A la programació exposada, cal sumar-hi les activitats anuals de Lo Pati, d’entre les quals n’hi ha dues que aquest 2025 celebren deu anys: Els Ports. Natura i Art, que tindrà lloc el diumenge 11 de maig; i mónFILMAT, Festival Internacional de Cinema i Paisatge, que enguany se celebrarà del 19 al 22 de juny. El 29 i 30 de març, Lo Pati acollirà una nova edició dels Encontres Aproximatius de Postbouesia, que celebrarà la seva cinquena edició. El cicle estarà comissariat pel clarinetista i compositor Miquel Àngel Marín i inclourà performances, debats, la projecció d’un documental i un concert del músic i artista sonor Llorenç Barber i la soprano Montserrat Palacios.
El programa de Lo Pati per al 2025 també inclou el Cicle Difraccions, un circuit de músiques en centres d’art de Catalunya i el projecte L’Aula al Pati, liderat per l’artista Alfred Porres i que donarà continuïtat a la tasca iniciada el 2024 per indagar en el record que genera la vida humana a la vora de l’Ebre. En aquesta segona part del projecte es recolliran testimonis que abraçaran el període que va dels anys setanta fins a l’inici del segle XXI. Del 20 al 23 de novembre, tornarà una nova edició de Femme in Arts, el festival comissariat per la periodista i gestora cultural Anna Zaera, amb una proposta de debats, projeccions i altres manifestacions artístiques al voltant del feminisme i les identitats de gènere.
Aquest 2025 també es donarà continuïtat al programa de convocatòries a la residència d’artistes Baladre, que gestiona el centre d’art Lo Pati al Delta de l’Ebre. Destacarà, per exemple, l’exposició Cuando el cielo está de lana de Blanca de la Torre, que es gestarà a Baladre i que més endavant formarà part del programa expositiu del CDAN | Centro de Arte y Naturaleza a Osca. Paral·lelament, reforçarà el projecte educatiu i de mediació amb escoles i instituts vinculat a les exposicions i coordinat per l’artista Gessamí Olesa. A més, Iris Verge, artista especialitzada en indústries culturals, posarà en marxa un nou programa de mediació de projectes en residència, amb activitats i tallers oberts a la ciutadania.
Més de 31.000 visitants el 2024
La directora de lo Pati, Aida Boix, ha fet valdre la proposta i ha defensat la idea d’organitzar la programació al voltant d’exposicions individuals. “És la forma més eficaç de donar suport a la feina d’un artista. Estem fomentant que tinguin temps per treballar i es puguin dedicar a la recerca, investigació i la producció. És la millor forma de fomentar el teixit artístic del territori”, ha apuntat.
Segons Boix, des que va agafar les regnes del centre el 2017 el nombre de visitants de lo Pati s’ha multiplicat per cinc, passant dels 5.000 anuals el 2017 als més de 31.000 aquest 2024. “Això ens consolida que hem de continuar apostant per la cultura i l’art contemporani en un territori com Terres de l’Ebre. També ho hem de fer a través dels projectes expositius i altres activitats que programem, però donant també importància als projectes de mediació i d’educació que ens vinculen a tota la població”, ha tancat.