El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha ratificat aquest dilluns una declaració institucional sobre el futur hospital de les Terres de l’Ebre. Tots els grups han votat a favor d’un text, presentant dijous passat públicament per Junts per Tortosa i assumit per la resta de formacions, que defensa la ubicació d’aquest nou equipament a la capital del Baix Ebre. Un emplaçament irrenunciable per a tots els partits representants al consistori, tal com recull el redactat. Alhora, els acords demanen continuar treballant, “amb fermesa i diligència”, per completar els tràmits que marca la normativa, de cara a cedir al govern català els terrenys del Pla Parcial Camí de Roquetes o, si la Generalitat no els accepta, cedir uns altres terrenys dins del terme municipal per emplaçar el nou Hospital. En aquest darrer cas, cal que comptin amb el consens dels grups amb representació al ple de Tortosa. També s’insta la Generalitat a complir el compromís, adquirit amb l’Ajuntament de Tortosa el 26 d’abril del 2022, per construir a la ciutat el nou Hospital Universitari de les Terres de l’Ebre i iniciar les obres abans del final d’aquesta legislatura.
Les cursives són explicatives per si mateixes. És a dir, Tortosa no té per què renunciar a la seva capitalitat, també universitària amb la implantació dels Campus de les Terres de l’Ebre, ni als compromisos adquirits i signats amb l’executiu. I al mateix temps, qualsevol terreny alternatiu ha de ser validat per tots els representants al consistori. Una manera de tancar qualsevol debat intern propens al tacticisme polític i centrar-se, de retruc, en validar l’esforç dut a terme des de Tortosa des del minut zero davant de cants de sirena externs. De fet, la declaració institucional fa referència explícita a “aquells que sembren dubtes que només poden perjudicar aquesta inversió tan important per al territori”, en referència a l’Ajuntament de l’Aldea i als seus intents de reobrir el debat sobre on s’hauria d’ubicar el nou hospital
L’alcaldessa en funcions davant la malaltia de Jordi Jordan, la republicana Mar Lleixà, feia una “crida a la unitat del territori” i “a remar tots a una” per fer realitat un projecte “en benefici de tota la ciutadania” ebrenca. “Necessitem el nou hospital del segle XXI, ben ubicat, perquè la ciutadania de les Terres de l’Ebre s’ho mereix. És l’hora d’anar tots a una i fer-ho una realitat com més aviat millor”.
Des del grup de Movem Tortosa-PSC, Víctor Grau, han reiterat la necessitat “d’unitat per afrontar els grans reptes de territori. La ubicació del nou hospital no ha de ser motiu de divisió sinó un projecte compartit. No podem permetre que l’oportunisme polític i els localismes estèrils posin en perill una infraestructura essencial per a la salut del nostre territori”. Grau ha fet referència que el debat està en l’àmbit tècnic, si bé deixant clar que “s’ha de fer a Tortosa”. Una decisió que respon “a criteris d’eficiència i accessibilitat. Per això fem una crida a la responsabilitat de totes les forces polítiques i socials per treballar units en aquest objectiu. És el moment de fer política en majúscules”.”La ciutadania espera solucions, no excuses”, tancava.
Per la seva banda, la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, agraïa a la resta dels grups l’acceptació de la seva proposta, que “no hauria estat necessària si no s’hagués qüestionat la ubicació a Tortosa amb debats estèrils i que no compartim i que només poden perjudicar aquesta inversió tan important per al nostre territori”. Roigé recordava els acords arribats pel govern de la Generalitat l’abril del 2022 amb el seu anterior govern. “I ara cal treballar per fer realitat aquest acord. No ens val cap excusa”, afegia, recordant de pas que Tortosa no pot renunciar a acollir equipaments per una normativa que considera pràcticament tot el terme municipal com inundable a l’espera del resultat de la negociació per aconseguir un règim d’excepcionalitat. “Una tramitació que cal continuar”, afegia. “Seria surrealista que en aquests moments s’estigués construint una llar d’infants al costat del riu i no es pogués construir un hospital a un quilòmetre del riu”, etzibava. “Ara cal, amb tota la insistència, instar al govern de la Generalitat a complir amb els seus compromisos i que el nou hospital es faci realitat a partir d’aquesta legislatura”, rematava l’exalcaldessa.
Finalment, la regidora de la CUP, Selene Alberich, lamentava “els greuges acumulats” al territori perquè “importem molt poc a la gent que planifica des de Barcelona, lamentablement molts cops amb el beneplàcit dels que tenen responsabilitats aquí”. “La gent ja està farta de veure com la classe política del territori no està a l’altura de la situació”, deixava anar, i per això “hem de defensar la construcció del nou hospital. Ens hi va la salut”. Seguint aquesta línia, l’anticapitalista considerava Tortosa la millor ubicació “no des d’una òptica centralista, sinó per diversos elements que la fa el lloc més idoni”. És a dir, tant per qüestions de població, centralitat territorial i ubicació del Campus de les Terres de l’Ebre.
Rebuig a paralitzar les obres del Verge de la Cinta
El ple ha estat seguit presencialment per membres de la Plataforma per al Nou Hospital, que han vist com la resta de grups ha rebutjat la seva moció conjunta amb la CUP, que reclamava paralitzar les obres d’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta, actualment aturades per les troballes arqueològiques que obligaran a reestructurar el projecte inicial. El debat ja venia condicionat pel posicionament dels professionals del centre, que aquest matí havien fet públic un comunicat en el qual reclamaven amb contundència continuar amb l’ampliació i treballar, paral·lelament, en la construcció del nou hospital.
Aquest comunicat de la Junta Facultativa del Verge de la Cinta ha estat, de fet, bona part de l’argumentari de la resta de grups per rebutjar la iniciativa anticapitalista. Lleixà assegurava que, “tot i compartir bona part de l’argumentari, no hi estem d’acord en la seva totalitat”, per la qual cosa havien demanat una votació per separat dels punts de la moció que no s’ha acabat acceptant. Segons la republicana, “no podem retardar més les millores necessàries” a l’actual hospital. “És inajornable”, reconeixia, refermant que tant la millora de les actuals instal·lacions com el nou hospital “que no serà realitat a curt termini, són necessàries i complementàries” i es poden treballar “en paral·lel. No renunciem a res”.
Grau justificava el seu rebuig perquè les “decisions precipitades no són adients en temes tan sensibles com la salut pública” i rememorava que les obres d’ampliació són un compromís del govern de la Generalitat i “una part de l’acord d’investidura del PSC amb els seus socis. Fer marxa enrere suposaria incomplir un compromís de govern i generar més incertesa al territori. Per ara, no s’ha publicat cap informe que indiqui afectacions irreversibles a l’ampliació. Per tant, aturar el projecte ara seria una decisió precipitada que no correspondria a cap decisió tècnica”. I més tenint en compte el comunicat dels professionals del Verge de la Cinta parla de la necessitat de “millores urgents” al centre per “garantir una assistència de qualitat comparable a la que es dona a la resta de Catalunya”.
Roigé manifestava que “no renunciarem a una inversió de més de 31 milions després del que hem lluitat per aconseguir-la”. La portaveu de Junts per Tortosa posava l’accent “amb el doble acord aconseguit l’abril del 2022” pel seu govern municipal i el de la Generalitat que garantia l’ampliació i el nou hospital. Dos compromisos que “no són incompatibles. Al contrari, cal reivindicar les dues coses. El Verge de la Cinta necessita aquesta inversió i no podem esperar més- El que planteja la moció només fa que Tortosa perdi”.
Alberic ha lamentat que la moció no prosperi perquè “tant nosaltres com la plataforma creiem que hi ha prou motius per aturar les obres i assumir que l’ampliació hipoteca el nou hospital. Les troballes de restes arqueològiques, com a mínim, modificaran el projecte inicial si no és que directament el fan inviable. Cosa que farà que no es compleixin amb les expectatives que s’havien posat en aquesta ampliació. Una cosa és el que ens agradaria i una altra la que pot acabar passant, i que volem advertir: que s’ampliï l’actual i el nou es quedi en un calaix, perquè no seria el primer cop que s’incompliria un acord amb aquest territori”. Alberich ha carregat part de la culpa de la situació actual “a la decisió d’ERC quan Lleixà era directora territorial de Salut a les Terres de l’Ebre d’ampliar el Verge de la Cinta creiem que ens ha portat a aquest atzucac: Sense un nou hospital i amb un Verge de la Cinta col·lapsat i amb les obres aturades. La situació que patim avui és fruit de les decisions preses pels que tenien responsabilitats en el seu moment i no van apostar per la inversió que requeria el territori. Això sí que és una irresponsabilitat. Ara parlen dels professionals i dels usuaris. Tant de bo els haguessin escoltat quan tenien responsabilitats. La meva pregunta és qui assumirà responsabilitats quan finalment es demostri inviable el projecte d’ampliació”.
Alberic ha demanat, almenys, que se salvi els punts de la moció que reclama la convocatòria de la Taula de Diàleg per part de la delegació del Govern i que es creï una comissió municipal de seguiment de la construcció del nou hospital.
Altres punts de l’ordre del dia
Junts per Tortosa ha aconseguit que el ple aprovi la seva moció per demanar l’increment de la plantilla de la Policia Local (amb el vot a favor de tots els grups excepte la CUP, que hi ha votat en contra) però ha vist com la seva moció per seguir reduint l’endeutament de l’ajuntament era rebutjada per la resta de partits. .
El ple també ha aprovat el reglament de funcionament de la Comissió de Nomenclàtor i el procediment per a l’assignació de denominacions de carrers, equipaments i espais públics de Tortosa. La votació ha estat unànime perquè, des de la CUP s’ha fet valdre el fet que incorpora tècnics deslligats “del govern de torn” i dels “poders imperants”. Per la seva banda, des de Junts s’ha agraït la modificació de l’articulat per permetre que els diversos pobles i nuclis de la ciutat tinguin capacitat per escollir el seu nomenclàtor propi. Finalment, s’ha ratificat de manera unànime les operacions de delimitació entre els termes municipals d’Alfara de Carles i Tortosa i l’actuació de les tarifes del servei d’auto-taxi.