La Junta Facultativa de l’Hospital Verge de la Cinta (HTVC), formada pels caps de servei i coordinadors/es de les àrees mèdiques, quirúrgiques i de serveis centrals, ha fet pública aquest dilluns un comunicat que serveix per a posicionar-se sobre la polèmica situació que viu tant el projecte del centre com la construcció d’un de nou de referència al territori i universitari. En la seva nota, que reproduïm íntegrament, destaca una reflexió: “Fer l’ampliació no ha de ser una excusa per no construir un nou hospital. La manca d’un centre nou no pot justificar la inacció sobre necessitats immediates”. I en aquesta línia llença un advertiment: “Per tot això, la Junta Facultativa de l’Hospital Verge de la Cinta defensa que per oferir una assistència de qualitat, èticament correcta, equiparable a la resta de la població de Catalunya, es necessita urgentment de l’ampliació de l’hospital i exigeix que es continuï treballant per fer realitat el nou hospital de les Terres de l’Ebre”.
El comunicat arriba tot just quan aquest dilluns el ple de l’Ajuntament de Tortosa debatrà una moció presentada conjuntament per la CUP i la Plataforma per a un Nou Hospital en la qual es reclama la paralització de les obres d’ampliació de l’hospital per destinar tots els recursos a l’edificació d’un de nou.
Comunicat íntegre
“Fa més de 20 anys es va elaborar el primer Pla Funcional per a un nou hospital, amb un acte simbòlic de col·locació de la primera pedra. Tot i això, el projecte no es va dur a terme. Anys després, es va elaborar un segon Pla Funcional amb el mateix objectiu, però tampoc es va materialitzar. L’any 2022, la Junta Facultativa va adreçar un escrit a la Directora Gerent de l’ICS exigint més recursos per al sistema sanitari de les Terres de l’Ebre, sol·licitant una gerència única per al territori i la construcció d’un nou hospital. Es va fer un comunicat als mitjans per fer paleses les mancances i les dificultats en l’atenció als pacients, i es van mantenir reunions amb el màxim representant del Govern a les Terres de l’Ebre per defensar aquestes necessitats. Com a resultat, es va assolir un compromís polític per trobar una ubicació i finançament per a un nou hospital, alhora que es va pactar una ampliació imminent de l’actual centre, prevista per a finals del 2025.
Defensem fermament la necessitat d’un nou hospital a les Terres de l’Ebre: un centre universitari, amb equipaments i tecnologia equiparable a la resta d’hospitals ICS, que doni la millor resposta als pacients de les nostres terres, gran, ben ubicat, amb millor accessibilitat per a tothom, i amb capacitat d’ampliació futura. No obstant això, no podem permetre’ns esperar de manera indefinida mentre la situació actual continua sent precària. Dia a dia veiem com els pacients en pateixen les conseqüències. Veiem com no hi ha un espai digne per a pacients amb tractament oncològic a l’hospital de dia, estem trucant i anul·lat cirurgies de pacients d’un dia per l’altre perquè apareixen pacients amb cirurgies urgents que no tenim quiròfans on operar.
(L’ampliació) representa un avenç real i imminent, i ens permet continuar treballant tot i les mancances, ja que sabem que té una data de millora propera
Per això, la millora immediata és imprescindible i l’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta permet aconseguir-la. Aquest projecte representa un avenç real i imminent, i ens permet continuar treballant tot i les mancances, ja que sabem que té una data de millora propera. Amb l’ampliació tenim la certesa que aviat podrem oferir una millor atenció als pacients oncològics, que aviat deixarem de trucar als pacients per a dir-los que anul·lem la seva cirurgia d’un dia per l’altre una i dues vegades, sabem que podrem preparar la medicació hospitalària amb més rapidesa i millors condicions. L’ampliació dotarà l’hospital d’un servei de farmàcia modern i robotitzat, d’un hospital de dia més ampli, confortable i que respectarà la privadesa dels pacients oncològics, una nova àrea quirúrgica amb tecnologia avançada com cirurgia robòtica, TAC intraoperatori i cirurgia navegada, així com un espai de reanimació postquirúrgica més ampli, silenciós, i adaptat a pacients complexos.
L’augment del nombre de quiròfans disminuirà l’anul·lació i reprogramació contínua de pacients, evitarà aquest impacte tan negatiu en ells i millorarà el tracte al pacient amb patologia quirúrgica. També és l’única manera d’aconseguir un hospital més competitiu que permeti captar i retenir professionals en un context de dèficit de personal sanitari. I permetrà continuar millorant en la tasca docent de nous professionals, que és una font bàsica de facultatius arrelats al territori.
“L’actual manca d’espais que es millorarà amb l’ampliació permetrà instal·lar nova tecnologia, ampliar el servei de laboratori, ampliar espais de consulta externa. Continuar amb aquesta mancança d’espais i de serveis, pot comportar a curt termini, la supressió d’alguna activitat al centre i la derivació de pacients a Tarragona o Barcelona”
L’actual manca d’espais que es millorarà amb l’ampliació permetrà instal·lar nova tecnologia, ampliar el servei de laboratori, ampliar espais de consulta externa. Continuar amb aquesta mancança d’espais i de serveis, pot comportar a curt termini, la supressió d’alguna activitat al centre i la derivació de pacients a Tarragona o Barcelona, per la impossibilitat d’oferir una correcta atenció en un edifici ara ja saturat.
Aquestes millores aconseguides amb l’ampliació no són promeses, sinó compromisos ja aprovats i dotats econòmicament. Els equips de treball hem definit els espais i l’equipament necessari, amb processos de compra iniciats. L’anunci de la paralització indefinida de les obres a causa de les troballes arqueològiques ha estat un cop dur per a professionals i pacients. Continuar treballant en les actuals condicions genera desànim i impedeix oferir de forma indefinida l’atenció que els pacients mereixen. No estem en condicions d’esperar 5, 10 o 15 anys fins la construcció d’un nou hospital.
“Esperem que les troballes arqueològiques no esdevinguin un nou impediment en un procés que ja s’ha vist dilatat durant massa anys (…) Pel bé dels pacients i del sistema sanitari del territori, cal actuar amb responsabilitat i celeritat”
Fer l’ampliació no ha de ser una excusa per no construir un nou hospital. La manca d’un centre nou no pot justificar la inacció sobre necessitats immediates. Per tot això, la Junta Facultativa de l’Hospital Verge de la Cinta defensa que per oferir una assistència de qualitat, èticament correcta, equiparable a la resta de la població de Catalunya, es necessita urgentment de l’ampliació de l’hospital i exigeix que es continuï treballant per fer realitat el nou hospital de les Terres de l’Ebre. Esperem que les troballes arqueològiques no esdevinguin un nou impediment en un procés que ja s’ha vist dilatat durant massa anys.
Pel bé dels pacients i del sistema sanitari del territori, cal actuar amb responsabilitat i celeritat.
La Junta facultativa ens sentim amb l’obligació moral de lluitar i defensar el millor tracte possible als pacients d’aquestes terres.
En cas que això no es produeixi, els facultatius/ves realitzarem altres mesures reivindicatives i de protesta conjuntament amb la població i amb els diferents actors socials per a reclamar el dret a una sanitat de qualitat a les Terres de l’Ebre”.