Onze associacions de famílies i alumnes (AFA) de centres eductius de Tortosa i Roquetes s’han agrupat en una coordinadora anomenada La Valona davant “la necessitat i les ganes de treballar de forma conjunta”. Així ho afirmen els impulsors d’aquesta plataforma per mitjà d’una nota de premsa. Les reunions per a concretar aquesta iniciativa es van iniciar fa un any i, a hores d’ara, al mateix temps que mantenen oberta la porta a futures incorporacions, estan a l’espera d’ultimar els seus estatuts. Mentrestant, ja han començat a caminar amb l’organització d’un cicle de xerrades mensuals que es va iniciar el passat 30 de gener a càrrec d’Eva Bach i culminarà el maig. Totes tindran lloc al centre Cívic de Ferreries, excepte la primera que va tenir com a escenari l’Institut Dertosa. “Hem contactat amb cinc professionals del món de la criança i l’educació per tractar diferents temes que ens interessen tant a famílies com a mestres i professorat. Professionals que ens poden ajudar a entendre les necessitats i el moment evolutiu dels nostres infants i adolescents, a millorar la nostra tasca com a mares i pares i a millorar l’atenció educativa que s’ofereix des de les escoles i instituts”, expliquen des de la coordinadora.
Actualment, componen aquesta coordinadora representants de les diferents juntes de les associacions de famílies de les següents escoles i instituts:
- AFA Institut Dertosa
- AFA Institut Roquetes
- AFI Institut- Escola Temple
- AFA Institut – Escola Daniel Mangrané
- AFA Escola Sant Llàtzer
- AFA Escola Ferreries
- AFA Escola Cinta Curto
- AFA Escola Port Rodó (Campredó)
- AFI Escola Bítem
- AFA Escola Divina Pastora (Vinallop)
- Escola de Música de Tortosa
Les finalitats d’unió destinada a “sumar forces per multiplicar resultats” són diversos. El primer passa per promoure una educació pública de qualitat als municipis, defensant els drets i interessos de les famílies, infants i adolescents. També destaca la voluntat d’oferir formacions a famílies, mestres i professorat amb l’objectiu de millorar l’atenció educativa i emocional dels infants i adolescents, tenint en compte les seves necessitats específiques en cada etapa educativa.
Altres punts en comú són el de promoure un intercanvi de coneixements i experiències entre les famílies i la comunitat educativa; compartir recursos i optimitzar els esforços entre les associacions dels dos municipis, centralitzant activitats com ara xerrades, per tal de reduir costos, ampliar el públic i millorar la qualitat de les iniciatives; i finalment, crear espais de participació i reflexió destinats a les famílies amb infants i adolescents escolaritzats, fomentant la seva implicació activa en el procés educatiu i en la vida escolar dels centres.
Pel que fa a la resta de xerrades previstes, el calendari és el següent:
– 13 febrer: Alba Castellví ‘Pantalles: com fer-ho per fer-ho bé. Què podem fer perquè els fills treguin profit de l’entorn digital i no els causi problemes’.
– 6 març: Jaume Funes ‘Educar els nois i noies adolescents a casa i a l’escola. Estima’m quan més ho necessito’.
– 10 abril: Fundació Intered ‘Eines per acompanyar joves i adolescents en la seva sexualitat’.
– 15 maig: David Bueno ‘Aprendre de la incertesa: com podem ajudar els infants i adolescents?’.