Gairebé cent persones van assistir divendres passat al Casal Camarlenc de Camarles a la presentació del primer llibre d’Alampla Editorial Col·lecció Cuina d’Arrels sobre ‘La Cuina del Delta de l’Ebre. Els receptaris de la Fonda de la Parra o el Cafè de l’Alguacila de Camarles i de la Torre de la Granadella’, de Rosita Ferré Mauri i Jordi Tresserras.
Memòries compartides a partir de les receptes, algunes més que centenàries, i per la història de les persones que hi ha al darrera, en especial coquesses, cuineres i guisanderes com Irene Blanch de la Fonda de la Parra, Paula Pino i la seva neta Cinta Curto de la Torre de la Granadella de la família de León, Nieves Escandell de la Finca de la Granadella de la família Albacar Alegret, o Cinta Buera de l’Hostalet de la Mosca, al Camí de Tortosa al Perelló pel Coll de l’Alba, al límit amb Camarles. Sabors i sabers d’una cuina popular casolana, de diari i festiva, que dialogava amb la cuna burgesa d’establiments com els restaurants dels hotels París i Siboni de Tortosa.
També es defensa a la denominada ‘cuina tortosina’, que aplegava el territori del Baix Ebre, totalment invisibilitzada en obres cabdals com ‘El llibre de la cuina catalana’ (1924) de Ferran Agulló o ‘la Teca’ (1924) d’Ignasi Doménech. Sens dubte, la cuina del Delta de l’Ebre és una cuina arrelada a un territori amb identitat, que cal reivindicar i valoritzar, que forma part de l’ànima del Parc Natural del Delta de l’Ebre i de Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera de la UNESCO. Biodiversitat comestible.
El llibre va ser presentat per Laia Bertomeu, tinent d’Alcalde i regidora de cultura de l’Ajuntament de Camarles; Agustí Clua Ferré, docent i escriptor, i Lluís Pons Ferré, co-director d’Alampla Editorial, nebots besnéts d’Irene Blanch de la Fonda de la Parra, i Jordi Tresserras, historiador i gestor cultural, co-autor del llibre amb Rosita Ferré Mauri. Des de l’organització es va voler fer un agraïment especial a Gràfiques Falset, així com a l’ Ajuntament de Camarles pel seu suport i a la carnisseria del Paulo, cinc generacions de carnissers i sis dedicades a la cuina a qui es va encarregar el càtering.
El llibre està disponible a la venda a:
CAMARLES
- Centre d’Interpretació de l’Arròs
- Detalls Maria José
- Llibreria Limbos
TORTOSA
- Lllibreria Viladrich @la2deviladrich. Amb servei d’enviaments arreu
Aquest dimarts dia 10 de desembre, a les 17.30 h es farà una nova presentació a la Llibreria La 2 de Viladrich a Tortosa, amb Jordi Jordan, Alcalde de Tortosa, Sergi Curto, Vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre i regidor de cultura de Camarles, Núria Gil de la Universitat Rovira i Virgili al Campus de Tortosa i Jordi Tresserras, co-autor del llibre.
La Col·lecció Cuina d’Arrels ha despertat l’interès d’altres municipis que estan valoritzant les seves cuines així com de persones interessades en publicar els seus receptaris familiars amb fotografies i la història associada de cada persona mencionada. En aquests moments s’està treballant en els llibre sobre la ‘Cuina de Castelldefels i les Costes de Garraf’, de ‘Cuina de la Barceloneta, el barri mariner i de pescadors de Barcelona’i el de la ‘Cuina gitana catalana’.