El pròxim dissabte 16 de novembre, dins al programació de les Festes de la Segregació de l’Ampolla, es presentarà el film que l’Ampollero Mario Pons dedica a la història del seu poble, una recerca antropològica cap als origens bimil·lenaris de l’antiga Lebidòncia. L’estrena de la primera entrega de la sèrie documental tindrà lloc al saló de plens de l’Ajuntament de l’Ampolla a les 18:00 hores.
Amb una història que es remunta als orígens de la navegació a l’Ebre, Lebidòncia per als fenicis, Traia Capita pel romans, l’Ampolla sempre ha estat referent iconogràfica per les civilitzacions que hi han fet port i refugi. Amb ‘180 Campanades’ es fiquen al descobert vestigis arqueològics, arxius fílmics, orals i sonors que han perdurat fins als nostres dies en un treball antropològic sobre els orígens ancestrals de l’Ampolla, la biografia d’una comunitat hospitalària de comerciants, pescadors i pagesos, la vida quotidiana al principal port d’entrada a la península Ibèrica. Les aigües del port del Fangar són un autèntic cementiri de vaixells i de nàufrags. Existeix abundant tradició local, de transmissió oral, sobre els episodis del darrer segle.
Un documental d’antropologia ampollera des dels Fenicis i Romans, fins la Segregació, fent parada a la Guerra Civil i dictadura. Basat en un procés d’investigació de més de cinquanta anys, el film arrenca amb el seguiment de Guillem Comí, periodista i investigador local i protagonista del documental que recorre la memòria oral del poble a través de la curiositat dels nens i nenes de l’escola Mediterrani, descobrint l’antiga línia de costa, les platges fundacionals del port l’Ampolla.
Malgrat que l’Ampolla s’ha consolidat com a poble en època recent, 1989, els seus orígens històrics es remunten a molt més de vint segles. Quan el toc de la campana de l’església resulta l’essència de dos mil anys d’història. Lebidòncia, Traja Càpita, L’Ampolla. Una tradició més que bimil·lenaria.