Els quatre municipis interessats per l’entrada en funcionament d’algun dels dos projectes destinats a crear una central hidroelèctrica reversible a cavall de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre (Flix, Riba-roja, la Fatarella i Ascó) estudien la creació d’un consorci per fer seguiment de la seva evolució. Les dues iniciatives empresarials anunciades fins al moment estan tramitant la captació d’aigua i la possibilitat de ser declarats projectes d’interès comunitari, segons avançava Ràdio Flix. De fet, representants dels quatre municipis ja haurien mantingut una reunió informativa amb els impulsors d’un dels dos projectes, presentat per Gironès&Raimats. La segons opció correspon a l’empresa Tacios Energy SL, filial d’Édora (de l’empresari Rafael Martín Rueda). Ambdós són molt similars, encara que es troben en fase embrionària tant des del punt de vista tècnic com de finançament i són incompatibles entre ells, per la qual cosa la cursa només tindria un guanyador.
En declaracions a Canal TE, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, considera que “el projecte per si mateix té un interès limitat per al territori. Estem parlant d’una instal·lació d’emmagatzematge (en essència, una pila molt automatitzada), amb baix impacte pel que fa a creació de llocs de treball”. Amb tot i això, “sí que li veiem una virtut: la possibilitat de que sigui un projecte tractor i faci interessant la instal·lació de determinades activitats econòmiques electrointensives o que necessitin garanties de subministrament al seu voltant”. Si bé Barbero no es posiciona en favor de cap de les dues opcions, en declaracions a Ràdio Flix, reconeixia que “les nostres simpaties la tindrà el que sàpiga acompanyar el seu projecte d’aquesta pota de regeneració industrial”.
De cara a “evitar batalles de campanar”, Barbero afegia a l’emissora local que “és obvi que ens toca treballar als quatre municipis de forma conjunta” a través d’alguna figura jurídica. En la mateixa línia s’expressava l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suàrez, en declaracions a la ràdio. Era ell precisament qui precisava la voluntat de crear “un consorci on hi ha de participar la Generalitat i que ha de permetre donar un paraigües de seguretat jurídica, social i comunicativa per poder tirar endavant amb èxit algun d’aquests projectes. Ara és el moment de remar tots junts i esperar una proposta tècnica” per part dels promotors.
Suárez també feia esment a les derivades d’un equipament d’aquestes característiques, com podria ser per exemple per a la implantació de “camps de servidors. És a dir, aquelles naus amb gran quantitat de servidors on s’emmagatzema tota la informació que circula per les xarxes de fibra òptica del món i que són molt buscades per empreses com Google o Microsoft. Per tant, nosaltres hem de garantir el primer pas per aconseguir el segon, que és el que genera economia i llocs de treball d’alt valor afegit”, afirmava el també director territorial del Departament d’Empresa i Treball.
Per la seva banda, Miquel Ribes, alcalde d’Ascó, manifestava la seva aposta també per a la creació d’un consorci, tot i recordar que tot plegat es troba en un estat embrionari. “Arribat el moment, entre tots hem d’estar a l’alçada i veure a quin tipus de consorci es pot arribar. Al capdavall això pot anar lligat a altres inversions al territori”, manifestava a Ràdio Flix.
Més informació: Projecten una segona central hidroelèctrica reversible entre la Fatarella, Flix i Ascó