El Centre en Resiliència Climàtica (CRC), coordinat pel centre tecnològic Eurecat i amb seu a Amposta, ha signat un acord de col·laboració amb el programa de recerca global d’emissions negatives de carboni als oceans (Global ONCE) recolzat per les Nacions Unides, que el consolida com a actor internacional en solucions innovadores per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic en zones costaneres i marines.
Aquest programa de recerca, liderat pel professor de la Universitat de Xiamen Nianzhi Jiao, forma part del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2022-2030) i l’acord de col·laboració que s’hi ha establert ha estat signat a la ciutat xinesa de Beijing per part del director científic del Centre en Resiliència Climàtica i cap de la Unitat Tecnològica de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics d’Eurecat, Carles Ibáñez; Siyuan Ye, del Qingdao Institute of Marine Geology del China Geological Survey; i el director de l’Ocean Active Carbon Emissions Research Centre, Tingwei Luo.
El Centre en Resiliència Climàtica contribuirà a la recerca i a les bones pràctiques d’aquesta iniciativa mundial compartida per una vuitantena de socis de 33 països i que vol contribuir a assolir els compromisos en l’estratègia global de reducció d’emissions amb l’impuls de la recerca en l’àmbit dels mars, oceans i zones costaneres.
D’acord amb els experts en canvi climàtic i de les Nacions Unides, aquesta dècada és clau per evitar que els impactes del canvi climàtic afectin greument i irremeiablement l’economia, els territoris i la salut de les persones.
El Centre en Resiliència Climàtica d’Eurecat “aporta solucions basades en la innovació tecnològica i en la natura per avançar en la lluita contra el canvi climàtic, que afecta la societat en múltiples vessants, tant des del punt de vista territorial com econòmic”, subratlla Carles Ibáñez.
Amb aquesta finalitat, afegeix, el Centre en Resiliència Climàtica “treballa per construir i generar valor en matèria de solucions climàtiques, a partir del desenvolupament de solucions robustes i innovadores per combatre l’emergència climàtica, tant en l’adaptació com en la mitigació”.
Els projectes del Centre en Resiliència Climàtica inclouen solucions basades en la natura, tecnologies de l’aigua, observació de la terra, del sòl i sediments, tecnologies de dades i d’intel·ligència artificial, robòtica aplicada, economia circular i eficiència energètica, entre altres disciplines.
En l’àmbit de la col·laboració amb el programa Global ONCE destaca el projecte europeu REST-COAST que demostra que la restauració costanera a gran escala pot ser una solució de baixa petjada de carboni per a l’adaptació climàtica i la reducció del risc de desastres en sistemes costaners amenaçats, combinada amb una millora de la seva biodiversitat i la prestació de serveis ecosistèmics.
Projectes del Centre en Resiliència Climàtica
El Centre en Resiliència Climàtica impulsa també solucions innovadores per a la protecció i la restauració de les àrees marines protegides del Mediterrani amb la iniciativa EFFECTIVE, que combina solucions tecnològiques, digitals i basades en la natura, i eines per fomentar la participació social, per a la gestió fonamentada en els ecosistemes aplicada a la protecció i la restauració del Capital Natural Blau del Mediterrani de la Unió Europea.
Així mateix, el Centre en Resiliència Climàtica participa en el projecte Life eCOadapt50, que aposta per augmentar la conscienciació sobre l’adaptació al canvi climàtic en l’àmbit local a Catalunya, mitjançant la implicació dels governs, els centres de recerca i els actors socioeconòmics. En particular, Life eCOadapt50 augmenta la resiliència dels sectors econòmics més vulnerables al canvi climàtic en quatre activitats econòmiques com el turisme, la pesca, la silvicultura i l’agricultura i la ramaderia.
Una altra de les iniciatives destacades en les quals desenvolupa solucions innovadores el Centre en Resiliència Climàtica és el projecte BIORESILMED per al foment de la bioeconomia en els dos tipus principals de paisatges mediterranis, els de costa i els d’interior, mitjançant l’ús de metodologies participatives per aportar solucions innovadores i d’una xarxa de finques experimentals. La seva finalitat és transformar la bioeconomia dels territoris rurals mediterranis i estendre el model a altres paisatges similars mitjançant proves pilot, creació de xarxes, generació de capacitats, desenvolupament de models de negoci, participació ciutadana i generació de feina verda. La iniciativa també implementa solucions basades en la natura per potenciar els serveis ecosistèmics. Adjuntem la nota de premsa amb tots els detalls i dues fotografies