L’Ajuntament de Móra d’Ebreha tancat el castell de la localitat mentre es realitzen les intervencions de conservació i manteniment de la muralla. Es pretén així frenar les patologies detectades, netejar i protegir els caps de mur i la part baixa dels murs en mal estat de conservació, que seran sanejats i reparats. Per l’alcalde del municipi, Rubén Biarnès, “el castell ha de ser una peça clau en el desenvolupament futur de la localitat i un patrimoni que cal cuidar i recuperar”.
Per tal d’executar els treballs, que realitza l’empresa Rècop SL per valor de 61.809,74 euros, s’estan fent servir bastides. L’actuació -amb una superfície d’uns 80 metres quadrats de caps de mur i de 131 de la base dels murs- contempla el desbrossament i neteja de la zona afectada, el sanejament dels murs i reomplit de juntes; reparació de fissures amb morter de cal hidràulica i, per tal de garantir la conservació dels murs, es coronaran amb morter de calç hidràulica com a remat a la part superior i es conservaran les parts baixes de la muralla que donen a la zona d’accés al castell.
La regidora de Turisme, Lorena Sastre, ha assenyalat que l’ajuntament vol apostar per fer del recinte emmurallat “un pol d’atracció d’activitat, amb la posada en valor del patrimoni i el seu llegat, com a través de la creació de llocs de treball i rutes culturals. Treballem per posar a Móra d’Ebre al lloc turístic que es mereix i ho fem des de la base de la nostra història”.
Els informes tècnics consideren que amb una neteja de la vegetació i protegint els “caps” de murs amb morter de calç, i escopir les aigües pluvials, serà suficient per mantenir la seva estabilitat
L’Ajuntament va realitzar un seguiment al llarg de mesos del possible desplaçament de part de la muralla. Amb els actuals treballs s’està tractant, a la vegada de frenar el desplaçament que patia, de no interferir amb el projecte de restauració i adequació que busca fer possible la visita del recinte. Una arqueòloga fa un seguiment constant dels treballs en execució.
Els informes tècnics consideren que amb una neteja de la vegetació i protegint els “caps” de murs amb morter de calç, i escopir les aigües pluvials, serà suficient per mantenir la seva estabilitat. El castell de Móra d’Ebre té un notable valor cultural, disposa d’un entorn de protecció i està declarat Bé Cultural d’Interés Nacional (BCIN).
Una mica d’història
El Castell està situat en un punt elevat d’aquesta població, situat entre el riu Ebre i l’altiplà del Calvari. Pel costat que donant al riu Ebre la base del Castell presenta un pendent molt fort, agreujat per la retallada realitzada per les cases del passeig de l’Ebre, a la base. Aquest fet es repeteix també per la part sud, on el barri de la Citela també retalla aquest vessant del turó. A l’oest en canvi el castell està delimitat per un ampli fossat artificial que l’aïlla del Calvari.
L’accés actual es realitza pel seu costat oest, des del fossat esmentat mitjançant una mena de rampa ascendent que físicament separa dues parts diferenciades del Castell. Al nord, la part més elevada del conjunt correspon al recinte superior (nucli edificat del castell); l’altra està constituïda per una àmplia esplanada, l’albacara, envoltada de penya- segats abruptes, amb un mur perimetral que en reforça les defenses naturals. De la part del recinte superior, formada per diferents edificacions esfondrades, cal destacar els trams de muralla perimetrals conservats i la torre fusellera, construïda el 1873, esfondrada a principis del segle XX, i totalment reconstruïda de l’any 2007 en una actuació promoguda per l’ajuntament.
Físicament el Castell de Móra és una superposició de diferents etapes constructives que abasten des d’uns orígens que es perden a l’època romana o ibèrica fins a les darreres transformacions importants durant les guerres carlines, passant pel ric període sarraí i el corresponent a la baronia medieval dels Entença.