“Davant la crisi climàtica en la qual estem immersos, necessitem que la societat reconnecti amb entorns com el massís del Port. L’art és un molt bon camí per tornar a posar la natura a l’epicentre del nostre interès”. Amb aquestes paraules, l’artista i comissari Sergi Quiñonero va donar la benvinguda als participants en la novena edició de ‘Els Ports. Natura i Art’, el certamen d’intervencions artístiques contemporànies i efímeres que se celebra cada any en espais del Parc Natural dels Ports. Ahir diumenge, 150 persones —organitzades en tres torns i vingudes de les Terres de l’Ebre, però també d’altres punts de Catalunya— van poder reflexionar sobre la relació que tenim amb la natura i el paisatge, en una passejada circular que va sortir del Mas de la Franqueta d’Horta de Sant Joan i va passar pel Mas de Corretja.
Organitzat per Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i l’Associació Cultural EPNiA, el projecte va proposar un recorregut durant el qual els visitants van descobrir cinc instal·lacions d’art efímer amb un diàleg reflexiu entre l’art i la natura. Les obres estaven pensades per buscar la complicitat del públic, promoure la interacció i donar a conèixer l’entorn a través de la singular mirada de cadascun dels autors.
Les intervencions d’aquesta edició van anar a càrrec d’artistes com Sarah Misselbrook que va presentar Pause, Kneel, Reflect una instal·lació, on la muntanya encarna una catedral i la roca serveix d’altar. Misselbrook va buscar moments d’introspecció en una al·lusió a l’oposició entre llum i foscor, o vida i mort. Per la seva banda, l’artista pluridisciplinari Enric Llevat va reflexionar sobre la connexió amb la natura a través de peces d’argila; Montsita Rierola i Jordi Lafon van proposar una petita acció performativa sobre la pigmentació de la calç; Anaïs Faiges va utilitzar el llibre com a element simbòlic que es pot fondre amb el paisatge; i Arnau Casanoves va indagar sobre el flux cronològic que uniex el passat amb el futur amb una instal·lació sonora subaquàtica.
Els Ports. Natura i Art és un projecte que treballa per promoure el respecte i la conservació del medi natural en un moment històric crucial, tant pel que fa al qüestionament del model de creixement econòmic, com per la greu crisi ambiental derivada de l’escalfament global i el canvi climàtic. Paral·lelament a la ruta d’ahir, també s’han organitzat activitats educatives a algunes escoles del territori: avui dilluns 30/9 a l’Escola Montsagre (Horta de Sant Joan) i demà dimarts 1/10 a l’Escola Doctor Ferran (Corbera d’Ebre).
Organitza: Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i l’Associació Cultural EPNiA
Amb el suport de: Ajuntament d’Amposta, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura, Diputació de Tarragona, Consell Comarcal de la Terra Alta, Ajuntament d’Horta de Sant Joan, Ajuntament de Corbera d’Ebre, Parc Natural dels Ports, Òmnium Cultural -Terres de l’Ebre y Hostal Casa Barceló.