Aquest dimarts ha tingut lloc la roda de premsa de presentació de la primera edició del Cruïlla Delta de l’Ebre: Festa de l’arròs. En aquest acte, que ha comptat amb la presència de Gerard Birbe i Estrada, director de Cruïlla Delta de l’Ebre: Festa de l’arròs, i Adam Tomàs i Roiget, alcalde d’Amposta, s’ha exposat el cartell del festival, ja presentat fa uns mesos, i les diverses activitats que complementaran la programació musical.
“No és només un festival de música sinó que a més està vinculat a potenciar allò que ens identifica com a territori que és la nostra gastronomia i cultura”, ha manifestat Tomàs, tot recordant que Catalunya podria en breu rebre la declaració de regió mundial gastronòmica. “Si surt bé, i n’estem convençuts, podem aspirar a una altra edició del 2025 i ampliar la part de gastronomia”, ha afegit.
El Cruïlla Delta de l’Ebre treballa amb un pressupost, encara no tancat, d’uns 350.000 euros. Els departaments de Cultura, Empresa i Agricultura han aportat uns 159.000 euros per fer-lo possible i compta també el suport dels ajuntaments deltaics. “Sense aquest ajut hauria estat impossible fer-ho i sense la visió que calen esdeveniments que conjuguin cultura amb turisme sostenible i es fixin en un producte agropecuari de forma descentralitzada i fora de temporada alta del turisme”, ha tancat Birbe.
El festival, organitzat amb la col·laboració dels Ajuts Agroturístics de la Generalitat, acollirà el 5 d’octubre a grans artistes del panorama musical i reunirà la cultura i la tradició en un cap de setmana de la temporada de la sega
El festival, organitzat amb la col·laboració dels Ajuts Agroturístics de la Generalitat, acollirà el 5 d’octubre a grans artistes del panorama musical i reunirà la cultura i la tradició en un cap de setmana de la temporada de la sega. Posant en valor també la importància i reivindicació de la pagesia com a motor econòmic del país.
La proposta tindrà lloc a diferents municipis de les Terres de l’Ebre, amb qui s’ha treballat conjuntament per fer possible l’organització del festival. L’Aldea, Deltebre, Camarles, Sant Jaume d’Enveja, La Ràpita i l’Ampolla, seran els pobles que acolliran diversos concerts gratuïts: Andrea Motis & Josep Traver, Delafé, Pepet i Marieta, Dani Nel·lo & Organ Trio, Myriam Swanson & Jordi Mena i River Omelet, i un concert de pagament de gran format a Amposta, a l’Escenari Parlem, que comptarà amb Sopa de Cabra, Antònia Font i Judit Neddermann.
Com ja és habitual en aquestes iniciatives impulsades per Cruïlla, la música serà la gran protagonista de la jornada, però el territori i el producte local l’acompanyaran de ben a prop. Per aquesta raó el festival també disposarà d’un village gastronòmic by Arròs Montsià, també a Amposta. En aquest espai, a banda d’una oferta de furgoteques i begudes, es realitzaran diverses activitats relacionades amb la sega i l’arròs: Una xerrada sobre el cultiu d’arròs, una mostra/taller de cuina on s’oferiran tastets d’aquest cereal, així com un tastet de còctels amb licor d’arròs.
Cruïlla Delta de l’Ebre comptarà també amb un estand informatiu sobre la reducció de riscos associats al consum de drogues i prevenció de violències sexuals. Aquesta, és una iniciativa impulsada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i executada a través de la Direcció General de Joventut, que han col·laborat amb el festival per fer-lo un espai de divulgació així com un entorn segur.
El proper 5 d’octubre, les Terres de l’Ebre seran l’escenari d’un conjunt de propostes que, no només portaran banda sonora a un paisatge incomparable, sinó que també, i en col·laboració amb el Centre en Resiliència Climàtica (CRC) reivindicaran l’agricultura, la gastronomia i el turisme, així com la protecció i restauració dels ecosistemes on es desenvolupa. Tot això no hauria estat possible tampoc, sense el suport de la DOP Arròs Delta de l’Ebre i de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme de Terres de l’Ebre.