El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte europeu HYIELD, que ha obtingut una subvenció de la Unió Europea de 10 milions d’euros per construir una planta de demostració destinada a generar hidrogen a partir de residus a escala industrial, i per a la qual dissenyarà un bessó digital (representació virtual) basat en intel·ligència artificial. Aquesta planta estarà situada a Alcanar i suposarà una inversió total de 15,5 milions d’euros.
Actualment, es calcula que Europa produeix 300 milions de tones de residus amb el potencial de poder generar més de 30 milions de tones d’hidrogen renovable. En aquest context, en el marc del projecte HYIELD s’integraran noves tecnologies i processos per convertir de manera eficient fluxos de residus biogènics en hidrogen verd d’alta puresa, contribuint a la descarbonització de diferents sectors com la navegació, l’aviació i les indústries intensives en energia.
Durant els quatre anys de durada del projecte, s’espera que la planta processi més de 2.000 tones de residus i produeixi gairebé 400 tones d’hidrogen verd. Aquesta producció serà provada per a diversos usos industrials com combustibles nets, entre d’altres.
La planta de demostració utilitzarà la tecnologia de gasificació CleanTech de WtEnergy Advanced Solutions i el sistema de membranes de separació de H2Site, i s’implementarà en una fàbrica de ciment de CEMEX
Per al seu desenvolupament, Eurecat dissenyarà un bessó digital basat en intel·ligència artificial de la planta amb l’objectiu “d’aportar estimacions relacionades amb els costos operatius, així com fer prediccions de producció en base a diferents configuracions”, explica la investigadora de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada del centre tecnològic i líder d'un dels paquets de treball del projecte HYIELD, Maddi Etxegarai.
La planta de demostració utilitzarà la tecnologia de gasificació CleanTech de WtEnergy Advanced Solutions i el sistema de membranes de separació de H2Site, i s’implementarà en una fàbrica de ciment de CEMEX.
Juntament amb Eurecat, el Consorci HYIELD està coordinat per l’empresa MAGTEL Operaciones i amb la participació de WtEnergy Advanced Solutions, H2SITE, CEMEX España, VEOLIA, ENAGÀS, CETAQUA, Inveniam Group i CSIC; a més de MINCATEC Energy (França), SINTEF (Noruega), ARISTENG (Luxemburg), ArcelorMittal Bremen (Alemanya) i Synhelion (Suïssa).
El projecte compta amb el cofinançament del programa Horizon Europe. La convocatòria està liderada per la Clean Hydrogen Partnership (Clean Hydrogen JU), l’organisme que supervisa el finançament de la UE i les activitats d’R+D relacionades amb l’hidrogen, amb l’objectiu de donar suport al Green Deal de la UE i l’Estratègia de l’Hidrogen.
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 750 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 62 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empreses
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 750 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 62 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Eurecat compta amb onze seus a Catalunya, situades a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, i amb una seu a Xile. Enguany, ha ampliat la seva presència territorial amb una seu a Màlaga i obrirà també delegació a Madrid.
Així mateix, Eurecat participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+I nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 200 patents i 10 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org