El jurat professional dels reconeguts Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme ha comunicat aquest vespre els projectes guanyadors de la 66a edició, en una gala de lliurament de premis. Les obres guardonades han estat escollides entre els 34 projectes finalistes -en les diferents categories- d’un total de 415 obres presentades a concurs. Els guardons han tingut accent ebrenc a la categoria de Ciutat i Paisatge, que ha estat guanyat ‘ex aquo’ pels projectes Praça e posto turismo Piadao (Portugal), dels arquitectes João Branco i Paula Del Rio (Branco Del Rio Arquitectos), i Alfacs (Terres de l’Ebre), de Pau Bajet Mena i Maria Giramé Aumatell (Bajet Giramé); Manuel Julià Verdaguer (JAAS). Aquest darrer projecte es tracta d’un espai de vacances situat a Alcanar, a la vora del Mar Mediterrani i prop del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
El plantejament estratègic del projecte vacacional, concebut tant pels estudis barcelonins Bajet Giramé i JAAS com per la propietat el 2016 i amb una visió a llarg termini, va tenir en compte les diferents zones del territori, i va situar el càmping com a epicentre de la transformació construint només quan és necessari i evitant la demolició prescindible. Segons afirmen des del gabinet d’arquitectura responsable del concepte i realització, “des de la seva concepció, la totalitat del projecte s’ha arrelat en la identitat local i la varietat de recursos i paisatges de la regió, fusionant l’arquitectura amb l’ètica, la societat, així com la història i cultura local. Així, Alfacs emergeix com un model de turisme responsable, on la innovació arquitectònica s’entrellaça amb la preservació de l’entorn, reafirmant el seu compromís amb la comunitat i el medi ambient”.
El 2021, la necessitat de renovar uns pavellons multiservei dins del mateix càmping va marcar un punt d’inflexió i va assentar les bases del que és avui l’espai de vacances. Aquest primer projecte, que va ser seleccionat als premis FAD’22, i sota el nom ‘Outdoor Pavilions’, captura l’essència de totes les posteriors intervencions d’Alfacs. La rehabilitació va incloure dos pavellons existents que es van reorientar i la construcció d’un de nou, donant lloc a un pati central. Es tracta, doncs, d’una transformació orquestrada progressiva que afegeix anualment nous elements i espais de qualitat per al gaudi dels seus visitants.
En el procés s’utilitza pedra de Sènia d’una pedrera local a escassos 10 km del lloc, incorporada en tots els seus possibles formats des de la seva extracció i evitant la generació de material de runa, formigó erosionat per l’aigua anàleg al trobat al vell mur del límit de costa, i blocs de tàpia prefabricada, garantint una acurada estètica global i un confort tèrmic en harmonia amb l’entorn.
Valoració del jurat
Pel que fa a Alfacs, el jurat dels Premis FAD valora “la transformació d’un gran espai exterior que aconsegueix revaloritzar aquest espai natural davant del mar. Un eix central organitza els equipaments d’aquesta mena de petita ciutat, creant una estructura que facilita l’accessibilitat i la interacció social. Es destaca una cura exquisida en l’ús de la vegetació i els materials de construcció que connecten el conjunt amb el paisatge circumdant”.
Fotos: Joan Guillamat