El plenari del Consell Comarcal del Montsià d’ahir va servir, d’alguna manera, per marcar l’inici del joc d’esgrima que es reproduirà aquest mandat entre el’equip de govern format per PSC i Junts i els republicans, a l’oposició després d’ostentar la presidència en els darrers quatre anys. També per posar damunt la taula temes prioritaris que es faran reiteratius, com la implantació definitiva de la Relació de Llocs de Treball (RLT) aprovada per unanimitat en plenari el passat 26 de maig per la presidència d’ERC, tot just dos dies abans de les eleccions municipals. De fet, la preocupació sobre aquest punt era evident amb la presència de treballadors de l’ens a la sessió que, entre altres punts, ratificava la creació d’una nou figura dins del catàleg laboral, la d’assessora ded Presidència i Comunicació, en la figura de la coordinadora de la Vegueria de de les Terres de l’Ebre de Junts, Annabel Marcos. Precisament aquest mateix dijous el Comitè d’Empresa ha fet públic un comunicat de premsa on exigeixen l’entrada en vigor de la RLT.
La vicepresidenta del consell, la socialista Tere Esmel, lamentava en declaracions a EbreDigital les crítiques de l’oposició a la creació d’aquest nou càrrec, “que es pot veure a tots els llocs on s’arriben a pactes”, i defensava la figura escollida per ser una persona “solvent, sempre disposada a treballar i que des de les diferències polítiques portarà el consell pel bon camí”. Alhora, exposava la intenció de l’equip de govern de “resoldre amb la màxima celeritat possible” la implantació de la RLT. “Jo crec que el què hem de fer es tirar-la endavant i després parlar de modificacions. Abans de final d’any ho haurem d’enllestir”, vaticinava, per entrar tot seguit en qüestions d’estricte signe polític. “Quan un es queda a l’oposició és com si hagués perdut part del solar”, etzibava en referència a ERC. “Haurem de tornar a posar el consell en marxa. I costarà un temps, perquè no és de rebut el que ens hem trobat després de vuit anys”. En aquest sentit lamentava que “encara no s’han adjudicat algunes de les subvencions que es van concedir el 2019 i s’acaben enguany o el 2024. I això que tenim els diners i els projectes”, argumentava.
Per la seva banda, l’antic president i actual portaveu de l’oposició republicana, Joan Roig, recordava a EbreDigital que en l’anterior mandat “només vam tenir dos anys hàbils per culpa de la pandèmia. Precisament per això, vam decidir centrar-nos en la solució de les qüestions que afectaven al personal. Des de que es va inaugurar el Consell Comarcal ja fa dècades, no s’havia dut a terme una gestió laboral integral. I això és el que vam solucionar tot i el poc temps que teníem, amb un conveni col·lectiu i la culminació de la RLT després d’una gran feina. El que no podia entendre -continuava Roig- és que Esmel m’assegurés durant el plenari que, tot i haver-la aprovat amb els seus vots favorables, ara em digués que no servia per a res perquè estava mal redactada tècnicament. Quan li vaig preguntar que em precisés quines eren les errades detectades, em va sortir dient que París és la capital de França. La realitat és que la RTL que vam deixar és exemplar des del punt de vista tècnic, i per això vaig dir-li que s’hauria d’abstindre de fer aquests comentaris”.
Roig reclamava la implementació de les revisions salarials als treballadors contemplades en aquest document perquè, entenent les dificultats estructurals actuals, “el que no es pot fer és incrementar abans els salaris dels càrrecs electes i crear un nou càrrec eventual abans de solucionar els problemes dels treballadors. Jo entenc que càrrecs eventuals poden ser fruit d’acords polítics. Però el que no pot ser en cap cas és que condicionin la vida laboral dels treballadors de la casa”.
El plenari també va aprovar una moció en suport de totes les modalitats de correbous, que va haver de ser esmenada en Junta de Portaveus perquè era un còpia íntegra (amb els resultats de la votació inclosos) de l’aprovada al Consell Comarcal del Baix Ebre.