El pròxim dilluns 20 de novembre la directora i productora audiovisual Joana Pardos, natural de la Ràpita, pot rebre el primer gran reconeixement internacional a la seua carrera professional, ja consolidada amb dos premis Ondas (un el 2015 pel programa El Foraster, i un altre el 2018 per la sèrie Radio Gaga). El repte depèn ara d’aconseguir que l’última producció en què ha participat com a directora sigue escollida com el millor programa de televisió emès i produït fora dels Estats Units d’Amèrica (EUA), en la categoria de documental esportiu.
Es tracta de la docusèrie titulada ‘Alexia: Labor Omnia Vincit’ (“El treball ho conquereix tot”), que es va estrenar ara fa un any i que es pot veure a la plataforma Amazon Prime Video. Un seguiment personalitzat d’Alexia Putellas al llarg de tot l’any 2022, després de convertir-se en la primera futbolista que obté dos pilotes d’or. Una sèrie que també inclou com ha superat la seua última lesió, i la crisi amb la Real Federació Nacional de Futbol.
L’audiovisual que ha unit Pardos i Putellas és l’única representació d’Espanya als Emmy, i té tres rivals principals: el documental mexicà “30 Dies per a guanyar”, l’austraià “Harley & Katya”, i el sud-africà “Two sides”. La incògnita es desvetllarà en directe, en horari de Nova York, durant la tarde del dilluns vinent, enmig de la 51ena Gala dels premis Emmy International que organitza l’Acadèmia Internacional de les Arts i les Ciències de la Televisió a Nova York.
L’equip de Joana Pardos, de la productora You First Sports, es desplaça aquesta setmana a Nova York. També l’acompanyarà una enviada especial de CANAL TE, la cantant Montse Castellà, que cobrirà l’esdeveniment per a diversos mitjans de comunicació. “La nominació ja és un premi, és com si ja haguessem guanyat, i estem molt feliços per estar aquí”, deia Pardos aquest passat cap de setmana des de Barcelona -on resideix-, tot afegint que ha estat la mateixa Aleixa la que ha posat pressió: “és una persona molt perfeccionista, detallista i exigent. I ella mateixa em va dir que, ja que estem aquí, ara cal que també guanyem el premi”, com deia als micròfons de CANAL TE.
Els premis Emmy
Els premis Emmy són la màxima distinció de sèries i continguts televisius del món, i se celebren en dos fases. La gala del pròxim dilluns 20 de novembre és per entregar els guardons que premien els millors programes televisius produïts fora dels Estats Units, però hi ha una altra cita encara més important que se celebrarà el pròxim 15 de gener del 2024. En aquella cita la plataforma HBO és qui concorre amb més audiovisuals, amb un total de 127, seguida a més distància per les 21 sèries d’Aple TV.
En la carrera final de les nominacions de la primera fase han quedat 56 finalistes, repartits en un total de 14 categories, que aquest any han congregat un total de 20 països. La majoria dels candidats iberoamericans (de parla espanyola i portuguesa), són Brasil, Argentina, Mèxic, Espanya i Portugal. La resta de produccions provenen d’Austràlia, Canadà, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Índia, Israel, Japó, Qatar, Sudàfrica, Corea del Sud, Suècia, Turquia i el Regne Unit.
De l’Ebre al món
Joana Pardos és ja la professional del sector audiovisual amb més bon currículum. Ha dirigit els documentals Bruixes i la Gran Mentida, emesos al programa Sense Ficció de TV3. També la sèrie Pioneras, sobre dones pioneres de la història, i la sèrie històrica Dia cero; a més de diferents reportatges per al programa Thalassa i 30 Minuts de TV3. La cineasta rapitenca va començar la seua singladura professional com a presentadora i col·laboradora de diversos programes de la televisió local (desapareguda) Visió 3, i també va ser redactora del Setmanari l’Ebre.
La docusèrie d’Alexia Putellas compta amb la presència de figures distingides de l’esport internacional que expliquen com és la jugadora de Mollet del Vallès. Cares conegudes com Nadine Kessler, Silvia Neid, Irene Paredes, Jonatan Giráldez, Xavi Hernández, Mapi León, Marc-André ter Stegen, Ansu Fati, Robert Lewandowski o Xavi Llorens apareixen al documental.