PRODECA organitza la participació de 26 empreses catalanes del sector de la fruita i horta a la Fruit Attraction 2023, que se celebra del 3 al 5 d’octubre a Madrid, sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”. D’aquestes, set són ebrenques; dues del Baix Ebre, tres del Montsià i dues més de la Ribera d’Ebre. Es tracta de la 16ª edició d’aquesta fira internacional, una gran plataforma comercial que durant tres dies fomenta intenses relacions comercials entre el teixit empresarial que vol dinamitzar la seva activitat promocional amb el canal de distribució nacional i internacional.
El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, visitaran la fira el dimarts 3 d’octubre, per mostrar el suport institucional a les empreses catalanes i al sector de la fruita, un dels més importants i estratègic per a l’economia agroalimentària del país.
Elisenda Guillaumes i Cullell, directora general d’Agricultura i Ramaderia, presentarà el dimecres 4 a l’estand de PRODECA el projecte de la Produccio Agrària Sostenible (PAS) que és el nou model productiu que permetrà avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agrícoles i ramaderes catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat ambiental, social i econòmic, de manera objectiva i quantitativa i que es preveu que sigui una realitat en el 2024.
Empreses catalanes a la Fruit Attraction 2023 sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”:
- AMSAFRESH – Montsià
- CERIMA CHERRIES – Ribera d’Ebre
- CÍTRICS TERRES DE L’EBRE – DELTAFRUITS – Baix Ebre
- COOPERATIVA DE SOSES – Segrià
- COPA FRESH – Pla d’Urgell
- DASBEN – Segrià
- EXPORTADORA D’AGRIS D’ALCANAR – Montsià
- FRUITA D’ALCARRÀS – Segrià
- GREENFARMERS – Segrià
- GRUP FRUITER – Ribera d’Ebre
- GRUPO CATALÀ – Segrià
- IGP POMA DE GIRONA FRUCTÍCOLA D’EMPORDÀ – Baix Empordà
- IGP POMA DE GIRONA GIRONA FRUITS – Baix Empordà
- IGP POMA DE GIRONA GIROPOMA – Baix Empordà
- LA COMA FRUITS – Segrià
- PRATS FRUITS – Barcelonès
- SANDO CLEMENTINE – Baix Ebre
- SAT PLA D’ESCARP – Segrià
- TRECOOP FRUITES – Segrià
- GERMINATS TUGAS – Baix Llobregat
- VISA FRUITS – Barcelonès
- VIVEROS ALCANAR – Montsià
- AFRUCAT
- IRTA
- CONSELL CATALÀ PROD INTEGRADA
- CONSELL REG DOP PERA DE LLEIDA
Recuperar la projecció comercial internacional
El sector ha recuperat aquest 2023 les dades de plena producció, després d’uns exercicis marcats per afectacions meteorològiques diverses que van afectar les exportacions. En paraules de la presidenta d’Afrucat, Montse Baró, “es tracta d’una Fruit Attraction que recupera la normalitat per a la producció catalana. Afrontem la fira amb optimisme i contents de tornar a trobar-nos amb compradors i distribuïdors amb la capacitat, la qualitat i les ganes de sempre”.
La capacitat exportadora de les empreses catalanes no té perquè veure’s afectada malgrat el descens de producció dels darrers anys, segons Montse Baró, ja que ““confiem plenament en la lleialtat dels nostres clients envers la qualitat de la fruita catalana. Tot i això sabem que els nostres competidors d’altres països també estàn al mateix taulell de joc i ser visible en un aparador com la fira Fruit Attraction és imprescindible”.
En aquest sentit, segons dades d’Afrucat, el sector treballa per obrir nous mercats, com el de Tailàndia el 2022, amb la pera, i en prioritza d’altres a l’espera que s’estableixen protocols d’exportació, com Mèxic amb la fruita de llavor, Perú, amb la fruita de pinyol, Taiwan, amb la poma, Xina i Israel, amb la cirera o Brasil, amb el préssec pla i la nectarina plana.
Les dades mostren aquest creixement comercial del sector en l’àmbit internacional: en el primer semestre les exportacions catalanes de Fruita i Horta han augmentat un 18% en valor i han disminuït prop d’un 2% en volum (tot i que la tendència és que a finals d’any també hi hagi un increment en el volum exportat), en comparació el mateix període de l’any passat i tot apunta que tornarà a ser el tercer subsector agroalimentari exportador, darrere del carni i el Fine Food.
“El sector de la Fruita i Horta segueix el camí del conjunt del sector agroalimentari de passar del volum al valor: s’ha fet una aposta per incidir en la qualitat dels productes, el que millora la competitivitat de les nostres empreses”, afirma Ramon Sentmartí, director de PRODECA. “Com a sector, hem de mantenir aquesta estratègia de competitivitat, rendibilitat i internacionalització a llarg termini, apostant per una producció sostenible i d’alta qualitat que consolidi la posició de Catalunya al mercat exterior”, conclou.
La fruita, un sector estratègic de l’agroalimentari català
La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció tant d’Europa com de l’Estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l’agricultura es realitza sota un sistema de producció integrada. El 35% de la fruita produïda a Catalunya és de producció integrada.
Històricament, Catalunya ha estat una de les principals comunitats autònomes productores de l’Estat espanyol. L’any 2021 va produir prop d’un milió de tones de fruita (984.382), principal comunitat autònoma productora de fruita dolça. La poma i la pera catalanes representen el 52% i el 45% de la producció estatal, respectivament. La importància de la fruita de pinyol també és va ser notable, ja que vora el 30% del préssec i la nectarina que es produeix a Espanya va ser catalana.
A nivell internacional, Catalunya exporta un 75% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa i mundial:
1r productor espanyol de poma
1r productor europeu de préssec i nectarina
9è major productor mundial de préssec i nectarina
18è productor mundial de pera
37è productor mundial de poma
El sector de la Fruita i Horta (índex Prodeca) ha estat històricament el tercer sector exportador agroalimentari tant en valor com volum fins l’any 2021. Al 2022 els olis vegetals el van superar en valor com a conseqüència del fort increment de preus dels olis, especialment del d’oliva.
Al 2022 el subsector de la fruita va registrar un decrement en valor del 5,15% i en volum del 15,19% respecte el 2021, trencant la tendència històrica creixent, com a conseqüència de la davallada de producció generada per la sequera i les condicions climàtiques. Tot i així, amb les dades provisionals de 2023 es preveu una recuperació de la producció a nivells 2021.
En els últims 5 anys (2017-2022) l’exportació de fruita ha disminuït un 0,56% en valor tenint en compte que el volum ha disminuït en un 24,45%. Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 33,08% en el rati Valor-Volum d’exportació.
Pel que fa a les empreses exportadores regulars de fruita i horta, en els últims 5 anys, han crescut un 9,68%, passant de les 537 l’any 2017 a les 589 empreses al 2022.
Destí exportacions de les exportacions de fruita de Catalunya
La Unió Europea és el mercat natural per la fruita europea i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d’un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees.