El Cafè Cambra de Comerç de Tortosa d’aquest dimarts ha servit per a presentar l’informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre corresponent al tercer trimestre d’enguany per part de la directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial, Mercedes Teruel, i el Catedràtic d’Economia Agustí Segarra. El document permet “posar en evidència l’alentiment de l’economia mundial, que els països emergents continuaran creixent encara que de forma moderada i que, dins d’Europa, l’Estat espanyol creix força per damunt d’Alemanya, Itàlia i França”, exposava com a quadre general Segarra. Ja dins de l’àmbit català, “continuem creixent tot i que amb un ritme més moderat que l’any passat. El principal motor són les exportacions i també els serveis”.
“Hem fet una anàlisi monogràfica sobre el turisme -continuava-, que ens ha permès veure la seva evolució tant a la Costa Daurada com a les Terres de l’Ebre. I podem constatar que a finals del 2022 hem recuperat el nivell d’activitat turística d’abans de la pandèmia. Ara tots dos territoris estan en condicions de millorar la seva quota d’estacionalitat i també incrementar la despesa turística per part dels visitants”. Segarra aprofitava per destacar el potencial ebrenc i del Camp de Tarragona, si bé apuntava “colls d’ampolla que s’han d’anar solucionant com és la necessitat d’elaborar, a mg termini, un mapatge de les zones industrials i optimitzar la gestió de determinats recursos com el de l’aigua”. Punt sensible com cap més, el catedràtic precisava que “entra dins d’un pacte global i transversal. No pot ser una eina d’ús polític, i a poc a poc s’ha d’apostar per una economia circular on l’aigua vagi en una seqüència en la qual es minimitzi el seu ús i pugui retornar dins de la cadena de valor”.
Pel que fa a l’atur, “està tenint una evolució a la baixa que no ens podem imaginar des de l’arribada de la pandèmia”. Segarra afirmava que “fins ara ha anat baixant i s’ha estabilitzat en alguns períodes per raons d’estacionalitat com aquest mes de setembre. Però si vam sortir de la pandèmia amb un 20% d’atur, ara estem entre el 8% i el 9% en funció de si parlem d’un atur estimat o bé de registrat. Sí que és veritat que hi ha un problema en les persones sense qualificació, que tenen més difícil accedir al mercat laboral. Però, en canvi, en criteris generals, la situació invita a l’optimisme”.