L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) incrementarà la producció de biogàs per a l’autoconsum d’un total de nou depuradores repartides entre cinc comarques catalanes, concretament en el Tarragonès, la Ribera d’Ebre (en el municipi de Ginestar), el Baix Llobregat i al Vallès Occidental i l’Oriental. Les actuacions, que rebran ajuts del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), estan destinades a potenciar projectes singulars d’instal·lacions de biogàs que atorga la Unió Europea a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). És previst que els ajuts suposin una aportació global de 5,8 milions d’euros.
Des de 2018, l’ACA està desplegant un pla d’eficiència energètica a les depuradores de Catalunya, que preveu una inversió de 159 milions d’euros en un termini màxim de 10 anys, per aconseguir que el 78% de l’energia per garantir el funcionament d’aquestes plantes provingui d’energies renovables i pròpies. Aquesta pla s’articula en tres eixos: l’energia fotovoltaica, la producció de biogàs i les millores en l’eficiència energètica de les depuradores.
En relació amb el primer eix, entre 2022 i 2023 s’estan construint parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya, impulsant l’aposta decisiva en la descarbonització del cicle de l’aigua, reduint les emissions de CO2 i fomentant l’autosuficiència energètica de les depuradores.
El pla d’eficiència energètica de l’ACA també preveu la generació i ús del biogàs a partir dels processos de depuració de les aigües residuals. Les depuradores amb processos de digestions anaeròbies produeixen biocombustible (biogàs) i gràcies a la seva valorització energètica, es pot produir energia renovable per a l’autoconsum. Actualment, l’energia generada a partir del biogàs és de 44 MWh/any, que representa un 14% del consum renovable i que comporten un estalvi energètic en la compra d’electricitat de 4,3 MEUR/any.
Dins de l’actual període de planificació (2022-2027), es preveu duplicar la producció de biogàs dels 43.600 MWh/any als 110.348 MWh/any, passant del 14% al 40%.
El tercer eix consisteix en millorar l’eficiència energètica a les instal·lacions de sanejament. S’està analitzant la informació de les millores en plantes que estan implantant la ISO 50.001, i ajudant a les administracions actuants que tenen grans consums i encara no tenen la ISO implantada. La millora sistemàtica i contínua en eficiència energètica ofereix possibilitats de reducció de consum de l’ordre del 10-11%.
Noves instal·lacions
Dels nou ajuts previstos, tres han estat atorgats directament a l’Agència Catalana de l’Aigua per a potenciar la producció de biogàs a les depuradores de Vila-seca i Salou (Tarragonès), Ginestar (Ribera d’Ebre) i Abrera (Baix Llobregat). En aquests tres sistemes de sanejament es preveu un ajut total de més d’un milió d’euros per a potenciar la producció de biogàs a les depuradores de Vila-seca i Salou (869.889 euros), Ginestar (49.028 euros) i Abrera (154.380 euros). Cal tenir en compte que aquestes actuacions, incloses a la planificació hidrològica vigent, estan pressupostades en 6,9 MEUR en el cas de Vila-seca i Salou; 447.000 euros a la planta de Ginestar i 227.000 euros a la depuradora d’Abrera.
En els casos d’Abrera i Ginestar, les actuacions consistiran en la implantació de plataformes de recollida i rehidratació de fangs per a la seva estabilització, així com la generació de biogàs i valorització energètica de biogàs, mentre que a Vila-seca i Salou s’executarà una plataforma de fangs, una digestió anaeròbia i una cogeneració per a la seva valorització energètica del biogàs que es produeixi.