Gaudir, aprendre i fer esport. Sota aquesta premissa, més de 200.000 infants i joves del nostre país han participat durant tota la temporada als Jocs Esportius Escolars de Catalunya, unes lligues impulsades per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física amb la col·laboració de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) en més d’una vintena de modalitats esportives. Ara, amb la fi del curs escolar, toca posar-hi punt final. I quina millor que fer-ho amb un esdeveniment multitudinari arreu del territori català per jugar plegats? Aquest és l’objectiu de les Finals Nacionals dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, que se celebraran els primers tres caps de setmana del mes de juny.
Enguany, s’han convocat un total de vint-i-quatre Finals Nacionals que comptaran amb la participació de més de 7.500 esportistes, dos d’elles a les Terres de l’Ebre, la Final Nacional de Natació en totes les categories els dies 10 i 11 a Tortosa, i també a la capital del Baix Ebre el dia 18 de juny les finals de minihandbol benjamí i aleví masculí. Aquest esdeveniment reuneix en el seu conjunt una gran varietat d’esports d’equip i individuals, que inclouen el futbol7, el futbol sala, el bàsquet, l’handbol, el vòlei, els escacs, el tenis de taula, la natació, la gimnàstica rítmica, el patinatge artístic i sobre rodes, el bàdminton, el cros, l’atletisme, BTT i les bitlles catalanes. A més, com a novetat, aquesta temporada s’ha afegit una nova disciplina: Ritmes i Balls, que pretén donar resposta al gran volum d’esportistes que practiquen dansa i fusionar, així, art i esport.
Un model esportiu basat en la igualtat i els valors
En el marc de l’aposta d’Esportcat-Generalitat de Catalunya per la promoció de l’esport escolar entre els més petits com a eina educativa i per adquirir hàbits saludables mitjançant diversos programes, com els Jocs Esportius, els Consells Esportius de Catalunya sempre s’han caracteritzat per promocionar l’esport des de la igualtat d’oportunitats i la divulgació de valors. És per això que les Finals Nacionals dels JEEC fugen del model competitiu tradicional per donar pas a una pràctica esportiva on l’aprenentatge i el gaudi es converteixen en els pilars essencials. “Aquest any hem superat els 7000 participants en les més de 20 Finals Nacionals organitzades per tot el país”, explica Jaume Domingo, president dels Consells Esportius.“La màxima de tots els Consells Esportius és que tots els infants de Catalunya puguin tenir accés a l’esport amb equitat visquin on visquin de Catalunya”, ha afegit.
Per la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, els Jocs Esportius demostren “la força de l’esport com a eina de transformació social i de transmissió de valors”, així com l’aposta del Govern per “l’esport circular. Si aconseguim que els infants facin una pràctica regular, reduirem l’abandonament i el sedentarisme, i guanyarem practicants per a les etapes posteriors”, ha conclòs.
I com es trasllada això al terreny de joc? A les Finals Nacionals es durà a terme un sistema integrat de puntuació i classificació que premiï les accions positives de l’esport i el joc net durant les diferents jornades, per tal els valors siguin tan rellevants com els resultats esportius. En els esports d’equip se sumarà al resultat al resultat de valors com si fos una part més del partit i en els esports individuals se sumarà la puntuació esportiva a la de valors. D’aquesta manera, accions com respectar el contrincant, que tots els jugadors participin de manera igualitària o el foment del treball en equip seran gestos cabdals per alçar-se com a guanyadors.
Però això no és tot. Les Finals Nacionals dels JEEC també es caracteritzen per abandonar la figura de l’àrbitre. En el seu lloc, hi haurà tutors i tutores de joc, amb l’objectiu de distribuir la responsabilitat en el control i desenvolupament del joc, i garantir la qualitat educativa en la competició. La seva tasca principal serà acompanyar, dinamitzar i garantir el bon desenvolupament de l’acció esportiva i observar també què passa fora l’espai de joc o competició. Així doncs, tindran en compte especialment les accions que estiguin estretament vinculades als valors i la seva possible transcendència en la puntuació/classificació integrada de resultats i valors.
Les dates i seus
Les Finals Nacionals dels Jocs Esportius Escolars se celebraran els tres primers caps de setmana de juny en diferents punts del país. Hi haurà més d’una desena de modalitats esportives i s’hi espera la participació de més de 7.500 infants i joves, des de la categoria benjamí fins a la juvenil. A continuació el quadre d’esports, seus i dies: