El sector agroalimentari i la nostra societat han de fer front a grans desafiaments: les desigualtats en la distribució de valor de la cadena alimentària, la pèrdua de sobirania alimentària, la falta de relleu generacional, el canvi climàtic, el malbaratament, etc.
L’Estratègia Alimentària de Catalunya és un pla d’acció que proposa solucions a aquestes amenaces. Aposta per construir un sistema alimentari sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular, propi i arrelat al territori, just, equitatiu, cohesionat, saludable i de confiança.
Aquest pla d’acció preveu, d’aquí al 2026, gairebé 300 accions gràcies al treball d’ experts de 34 grups. Una de les més rellevants és la creació de 9 línies d’ajut per al foment de la transformació del sistema agroalimentari:
- Línia d’ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte.
- Línia d’ajuts per a la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits.
- Línia d’ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixos i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d’establiments de manipulació de carn de caça.
- Línia d’ajuts per al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.
- Línia d’ajuts per al suport en el compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors.
- Línia d’ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.
- Línia d’ajuts per al foment pel relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.
- Línia d’ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.
- Línia d’ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.
Més informació sobre les diferents línies d’ajuts.