Les II Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre es desenvoluparan en dos espais diferents: el Palau Oliver de Boteller de Tortosa els dies 11 i 12 de novembre i el castell d’Ulldecona el dia 13 de novembre. Aquesta iniciativa dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Direcció General del Patrimoni Cultural està organitzada conjuntament amb Museu de les Terres de l’Ebre i la Universitat Rovira i Virgili, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona.
Les jornades han estat concebudes com un espai de trobada, reflexió conjunta i debat destinat als investigadors, als professionals, i a totes aquelles persones interessades en el passat del territori i en la recerca arqueològica i paleontològica. Enguany s’hi exposaran els resultats de les intervencions arqueològiques, preventives o d’urgència i dels projectes de recerca que s’han dut a terme a les Terres de l’Ebre durant els quadriennis 2014-2017 i 2018-2021. Serà una oportunitat per escoltar els diferents professionals que hi han treballat, així com per assabentar-se de les investigacions en curs.
El programa inclou fins a quaranta-cinc ponències i comunicacions distribuïdes en diferents blocs, que es desenvoluparan per àmbits cronològics des de la prehistòria fins a l’època recent. El primer bloc versarà sobre la dinàmica del poblament en el tram inferior de l’Ebre durant la prehistòria i sobre els treballs de recerca, conservació, gestió i difusió efectuats als conjunts de pintura rupestre de les Ermites d’Ulldecona i del Cocó de la Gralla de Masdenverge (Montsià). En el segon, s’incidirà en les actuacions en jaciments protohistòrics, romans i tardoantics i es clourà amb una visita guiada a l’Espai Cota Zero, jaciment arqueològic recentment museïtzat sota l’actual plaça de la catedral de Tortosa. El tercer bloc tindrà lloc al castell d’Ulldecona i concentrarà comunicacions a l’entorn de treballs realitzats en restes patrimonials medievals i modernes. Es clouran les jornades amb una visita al castell per conèixer els darrers treballs de restauració que s’hi ha fet i presentar el projecte de visites amb ulleres de realitat virtual.
Aquestes jornades d’arqueologia són un bon pretext per posar en valor la tasca realitzada per investigadors, professionals de l’arqueologia, institucions i entitats de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una activitat gratuïta, però amb aforament limitat.