Catalunya ha afegit, aquest 2022, vint zones noves d’exclusió permanent a la pesca demersal, és a dir, la d’espècies que habiten al fons del mar. D’aquesta manera es volen recuperar els ecosistemes i les poblacions que habiten a les profunditats, incrementant l’abundància d’exemplars juvenils i adults. Les confraries, impulsores d’aquesta iniciativa, aplaudeixen la mesura que, asseguren, és un primer pas per acabar amb la reducció de jornades de treball com a solució per a garantir una millor gestió pesquera.
Ja va ser l’any 2013 quan es van fer els primers passos per a limitar l’activitat en algunes zones i afavorir així la reproducció dels peixos. Ara, amb la creació de la nova xarxa d’àrees marines protegides, en un total de 462 quilòmetres del litoral català (l’equivalent a la superfície d’Andorra), no es podran capturar les espècies que habiten al fons marí.
La de la Ràpita, la Confraria més gran del país, ha vetat fins a 6.600 metres quadrats per afavorir la reproducció del lluç. L’acord no només permetrà que tornin a proliferar els exemplars juvenils i adults, sinó també els de les àrees adjacents. Un model que ja s’està expandint a tot Espanya i que les Confraries accepten de bon grat, tenint en compte que també contribueixen a la protecció dels ecosistemes marins.