El GALP Mar de l’Ebre ha celebrat aquest dimecres a Deltebre la Jornada de Desenvolupament Local Participativa amb la participació del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible Sergi Tudela i del delegat del govern a les Terres de l’Ebre Albert Salvadó que ha clos la sessió. Des del Centre d’Inspiració Turística Ebre Terra la jornada s’ha centrat en presentar el resultats de la convocatòria d’ajuts del 2021 i els principals reptes del proper període d’ajuts europeus per al sector pesquer i aqüícola. En concret, i des de la seva posada en marxa al 2016, el GALP ha repartit 2,3 milions d’euros en un total de 117 projectes als set municipis amb activitat pesquera i marítima de les Terres de l’Ebre. D’aquests 117 projectes, un 37% s’han impulsat a la Ràpita amb un total de 43, seguits dels 34 que s’han executat a Deltebre, 11 a l’Ametlla de Mar i l’Ampolla, 8 a Amposta, 7 a les Cases d’Alcanar i 3 a Sant Jaume d’Enveja. Una dada importat és que d’aquets 117 projectes, un 61% dels imports concedits han estat entre 0 i 20.000 euros, tipologia de projectes doncs, petita i mitjana.

El gerent del GALP Joan Alginet ha expressat que “els resultats que presentem a la recta final del període del FEMP son exemplars, que son el resultat del treball de la junta directiva i la complicitat compromís de la direcció general de Política Marítima i Pesca Sostenible”. En aquest sentit el gerent ha posat en valor que els projectes estan repartits pels set municipis pesquers i que s’han executat en un 82%, una xifra que s’allunya d’altres GALP de l’Estat. “Hem concedit un 99,15% dels recursos disponibles per a projectes i han dominat claríssimament els projectes productius. Estem contribuint de manera decisiva a l’impuls de l’economia blava a les Terres de l’Ebre” ha afirmat Alginet.

El president de l’entitat Eusebio Rosales ha fet una valoració molt positiva del funcionament de l’entitat que presideix des de 2016 i que avala “la necessitat de seguir tenint un actor com el GALP per acompanyar i fer visible l’economia blava com agent dinamitzador als municipis de les Terres de l’Ebre”. Rosales ha manifestat que estan treballant amb la Generalitat per tal de disposar de més recursos per a les futures convocatòries ja que amb 500.000 euros per anualitat queden molts projectes fora i “no podem frenar els projectes ni les il·lusions de la gent que veuen l’economia que depèn del mar com una oportunitat”.

Contribucions a l’Estratègia Marítima de Catalunya
Un dels actes importants de la jornada ha estat la presentació de 5 operacions subvencionades a traves del FEMP al GALP Terres de l’Ebre a la convocatòria 2021. Concretament s’han presentat els projectes dels promotors Enjoy Calafat i Peixos Guzman de l’Ametlla de Mar; Nàutica Alfacs de la Ràpita; Jose Juan Sorribes de Deltebre i l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja. Aquests projectes, han rebut per part de la direcció general de Política Marítima i Pesca Sostenible el reconeixement per la seva contribució a l’Estratègia Marítima de Catalunya.
Els diplomes els ha lliurat el director Sergi Tudela.

Suport institucional
L’acte ha comptat amb una nombrosa presència del sector pesquer i aqüícola de les Terres de l’Ebre així com de nombroses autoritats de la zona. Hi ha participat a part del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible i la seva subdirectora, el delegat del govern a les Terres de l’Ebre Albert Salvadó, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre Xavier Faura, els alcaldes de la Ràpita, l’Ametlla de Mar i Sant Jaume d’Enveja i altres representants municipals.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.