Salut i Protecció Civil davant l’episodi d’altes temperatures previstes a partir d’aquest divendres a Catalunya, demanen extremar les precaucions davant les altes temperatures arreu del territori català, especialment a les Terres de l’Ebre. Per això aconsellen protegir-se del sol i la calor, beure molta aigua, evitar sortir al carrer durant les hores de més sol, ventilar i refrescar les llars i tenir cura dels infants i les persones fràgils són alguns dels consells d’autoprotecció. A més,  les persones que fan feines a l’aire lliure o en ambients calorosos cal que adoptin unes senzilles mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor –que en alguns casos arriba a ser mortal.

En aquest sentit, cal remarcar que les altes temperatures poden suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es prolonga, la temperatura del cos pot elevar-se a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata.

Podeu trobar els consells davant un episodi de calor en el següent enllaç.

 

Protegir-se del sol i la calor

Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.

Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.

Estigueu-vos a les estances més fresques.

Recorreu a algun tipus de climatització (aire condicionat, ventiladors, …) per refrescar l’ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor, o com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, biblioteques…).

Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua…

Al carrer, eviteu el sol directe amb una gorra o barret.

Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.

Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja evitant les hores del migdia  i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.

Porteu aigua i beveu-ne sovint.

Vigileu amb els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants, les  persones fràgils ni tampoc els animals de companyia al seu interior amb les finestres tancades.

 

Reduïu l’activitat física a les hores de més calor

Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.

Reduïu les activitats intenses.

Reduïu l’exercici físic a l’exterior durant les hores de més calor.

 

Beveu força aigua i vigileu l’alimentació

Beveu aigua tant com pugueu, fins i tot sense tenir set.

No prengueu begudes alcohòliques.

Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

 

Ajudeu els altres. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

Mireu de visitar-los un cop al dia.

Ajudeu-los a seguir aquests consells.

Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.