Aquest any el Garrofer de Cabanils, de Càlig (Territori Sénia),  va ser guardonat  per EiG (Empreses Innovadores de la Garrofa) “Millor Garrofer Monumental d’Espanya 2021” a la Fira de l’Oli i de la Garrofa de Jesús. La EiG és una associació sense ànim de lucre, que té  per objectiu la defensa del sector de la Garrofa, mitjançant investigació i transferència tecnològica  en l’àmbit agronòmic, industrial i agroalimentari. Els socis pertanyen a les principals autonomies  productores de Garrofa (Comunitat Valenciana, Catalunya, Illes Balears, Murcia i Andalusia).

EiG ha convocat per primera vegada el Premi EiG al Millor Garrofer Monumental d’Espanya 2021  i, com es deia a la convocatòria, el lliurament del Premi es va fer dintre de la Fira de JESÚS (Tortosa).

 Els criteris de valoració eren les mesures, l’edat i la producció estimades i l’interès estètic, històric  o cultural. I, en concret, les del Garrofer de Cabanils (Càlig) són:  

– Perímetre tronc a 1,30 m del sòl: 7,77 m Diàmetre de copa: 13,80 m Altura: 10,50 m  – Edat estimada: entre 500 i 1.000 anys Producció anual: 150 kg  

– És un arbre molt singular i monumental per la seva grandària i majestuositat. El tronc és impressionant,  per les seves mides i pel bon estat de conservació.  

– Està situat a 1.500 m del casc urbà de Càlig i molt a prop del camí que va als Santuaris del Socors (Càlig)  i al de la Font de la Salut (Traiguera), que és un Itinerari cicloturista que uneix Traiguera, Càlig i Sant Jordi.   El propietari del garrofer és Antonio López i la candidatura, a més del propietari, va ser presentada  per la Mancomunitat Taula del Sénia, l’Ajuntament de Càlig i l’Associació Territori Sénia, com es ve fent  des de fa anys en tot el tema de les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia.  

 De fet dels premis convocats per AEMO a la Millor Olivera Monumental d’Espanya, el primer al  2006 ja va ser per a la Farga de l’Arion (Ulldecona), però després han rebut també premis oliveres de la  Jana, de Canet lo Roig, de Traiguera, de Godall i una segona olivera d’Ulldecona i en tots ells, com ara,  les candidatures anaven presentades pels propietaris i per les mateixes institucions que ara.  

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.