El canal Xerta-Sénia farà arribar el reg a les primeres finques l’any vinent, concretament als municipis d’Aldover i Xerta. És un primer pas d’un llarg recorregut que té l’objectiu final de portar l’aigua de l’Ebre fins als camps de la Sénia. Les previsions són que de cara al 2023 es licitin també les obres per abastir Roquetes i Tortosa. Després de dècades d’incerteses i expectatives no complides sembla que aquesta històrica reivindicació ara sí que es farà realitat.

Les obres es licitaran els pròxims mesos i consistiran a posar a punt l’estació de bombament, arranjar les basses i fer l’adequació per començar a distribuir l’aigua. Aquests treballs permetran regar 200 hectàrees dels municipis de Xerta i Aldover i la Generalitat hi ha invertit més de 3 milions d’euros.

Paral·lelament, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural treballa en la redacció dels projectes de les zones 2 i 3 del canal (engloben els municipis d’Aldover, Tortosa i Roquetes) perquè l’any que ve es puguin licitar les obres d’aquests trams. El director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, també ha explicat que el seu Departament està treballant en una modificació del tram final del canal.

La Comunitat de Regants també està treballant en un projecte per aprofitar l’estructura del canal per generar energia renovable, tot i que fa dos anys la Ponència Ambiental tombés una iniciativa de tapar el canal amb plaques solars.

Autor:

Periodista