Com afectarà a nivell territorial el desplegament de les energies renovables en base al nou Decret llei 24/2021 d’acceleració del desplegament de les energies renovables, aprovat pel Govern català. Aquesta era una de les preguntes que pretenia tractar el Debat Municipalista que ha organitzat aquest dijous l’ACM en una sessió amb representants del Govern i de les principals entitats sectorials, empresarials i municipalistes.

El Debat ha comptat amb la participació de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que han iniciat el debat a l’entorn d’aquesta nova normativa que modifica el Decret llei 16/2019 i que té diverses implicacions per al territori.

En aquest sentit, el president de l’ACM, Lluís Soler, s’ha felicitat de la celeritat del nou Decret llei que ha aprovat el Govern català i que inclou les principals demandes que l’entitat municipalista, juntament amb altres associacions sectorials han estat treballant en els darrers mesos per millorar la normativa. Lluís Soler ha exposat que “l’emergència climàtica és el principal repte que tenim com a país, no només global, també en els nostres pobles i ciutats”.

Ha recordat que el primer decret llei “no havia tingut en compte l’accent municipalista” i que calia una actualització per “posar les bases per satisfer les inquietuds del territori, preservar el sòl agrari de qualitat o l’impuls de comunitats energètiques locals, entre d’altres”. En aquest sentit, ha afirmat que és important que “el territori abraci les energies renovables i no les rebutgi”, També ha recordat que una de les preocupacions de l’ACM “és treballar per un desenvolupament sostenible del país i adaptar el dia a dia per minimitzar els impactes de l’acció climàtica”. I ha exposat que des de fa anys l’ACM hi treballa a través de la Central de Compres i l’oferta de productes i serveis que potencien la sostenibilitat i l’ús d’energies netes a l’administració local (vehicles elèctrics i híbrids, autoconsum, energia elèctrica verda, calderes de biomassa…).

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha manifestat que “la transició energètica és urgent i necessària pel nostre país” i que “l’entenem com una oportunitat per fer un model energètic propi de país, en el qual tots i totes ens el fem nostre i ens hi sentim còmodes”. Així, ha defensat que el nou decret “s’ha d’entendre com un punt de partida” i una necessitat política de primer nivell i que anirà complementat amb un pla territorial sectorial per a la implantació d’energies renovables i la propera Llei de transició energètica. “Volem un model català participat i que vagi de la mà del territori, distribuït i descentralitzat, transformador de l’economia i la societat. Hem de ser valents, perquè volem caminar cap a un model energètic sostenible i amb consens amb el territori”, ha afirmat.

Autor: