“L’estocada final”, “un desastre”, “una decepció” o un “tancament encobert” per a uns sectors econòmics que ja estan “en coma”. Així descriuen a l’ACN les noves restriccions diversos representants empresarials de l’oci nocturn, la restauració, la cultura, el comerç i els gimnasos d’arreu de Catalunya. La sensació compartida arreu és “d’angoixa” i “tristor”, especialment per fer passos enrere en un dels moments més importants per a la facturació anual.
Els restauradors lamenten haver de cancel·lar reserves amb les cuines plenes de productes ‘premium’ pels àpats de Nadal: “Sempre rebem els mateixos”. Les discoteques diuen que el Govern “ha destrossat la millor setmana de l’any” i els gimnasos creuen que se’ls està “arruïnant a terminis”.
Les neveres plenes de menjar i beguda, totes les taules reservades amb dies d’antelació i la immensa majoria de les entrades anticipades per als espectacles venudes. El retorn de les restriccions ha agafat la immensa majoria de sectors econòmics catalans amb tota la feina feta per fer front a la demanda de Nadal. Una demanda que ara no podran satisfer, perquè l’oci nocturn tanca, la restauració haurà de reduir a la meitat les taules interiors, i a la cultura, al comerç i als gimnasos només hi podrà entrar un 70% de l’aforament habitual.
La reducció al 50% de l’aforament a l’interior de bars i restaurants ha tornat a crispar al sector. La mesura ha agafat als establiments amb les reserves ja fetes pels dies festius de Nadal per part dels clients. Els sectors de la restauració i de l’oci nocturn lamenten que “un altre cop, hagin de pagar els plats trencats davant la mala gestió de la pandèmia que s’està fent” i consideren que es podien adoptar altres mesures que permetin fer compatible la gestió sanitària amb l’activitat econòmica.
El sector hostaler del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre dona pràcticament per perduda l’activitat prevista durant les festes de Nadal i Cap d’Any arran de les noves restriccions. Els establiments viuen una jornada marcada per un degoteig constant d’anul·lacions de reserves. “Estem molt preocupats perquè hi ha moltes cancel·lacions, molts restaurants han decidit no fer sopars per Cap d’Any i s’hauran de tornar els diners a totes les persones que havien reservat; serà un Cap d’Any insalvable”, lamenta Magí Mallorquí, president de l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona i portaveu de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria.