Cada any, L’Onada Serveis busca maneres originals i significatives de recollir fons per destinar-los a La Marató de TV3. Les residències i centres de dia de l’empresa de serveis assistencials realitzen accions de forma autònoma, però també se’n fan d’altres de forma conjunta. Una de les iniciatives més rellevants d’enguany és l’anomenada Zooms Solidaris, que es tracta d’un seguit de videoconferències intergeneracionals entre persones usuàries dels centres L’Onada Serveis i alumnat de l’Escola Internacional del Camp. Per cada una d’aquestes interaccions, la Fundació OnaCare destinarà 3 € a La Marató. S’han organitzat una cinquantena de videoconferències, amb una estimació de quatre interaccions per sessió.

Des d’inicis de novembre i fins a mitjans desembre, cada setmana, diverses classes d’ESO i de Batxillerat del centre acadèmic es connecten amb persones usuàries de L’Onada Serveis i parlen de temes que s’han acordat prèviament o que surten de forma espontània. L’Escola Internacional del Camp, situada a Salou, és un centre acadèmic amb un sistema pedagògic propi i que promou lensenyament de llengües estrangeres com l’anglès i el xinès, a més d’altres no obligatòries. Gràcies a aquesta diversitat, durant la realització dels Zooms solidaris, s’han pogut presenciar interaccions en alemany i italià, entre alumnat i persones grans que provenen o han viscut a l’estranger durant alguna època de la seva vida.

Els objectius d’aquesta campanya van més enllà de la recollida econòmica: les trobades pretenen ajudar a conèixer les necessitats dels altres a través de la conversa; propiciar la comunicació entre persones d’edats diverses amb gustos i inquietuds similars o diferents; promoure l’empatia i la solidaritat entre persones diferents. També es busca visibilitzar i donar a conèixer les malalties mentals., que és el motiu de la campanya d’enguany de La Marató de TV3. En aquest sentit, hem propiciat que persones usuàries dels centres de L’Onada Serveis que pateixen alguna patologia mental, sigui més o menys severa, participin en aquestes interaccions.

La Directora general de L’Onada Serveis, Cinta Pascual, declara que a més de l’aspecte solidari de la iniciativa, és un excel·lent aprenentatge per la joventut. “El que intentem transmetre en aquests zooms solidaris és la importància de tenir respecte pels avis, escoltar-los i recordar que, encara que puguin tenir demència, allà hi són els seus avis i allà estan els seus gens”, explica. “La Marató daquest any va de les malalties mentals, i nosaltres a les residències en tenim moltes, però a més a més tenim centres on hi ha gent jove amb malalties mentals, i cal que els joves vegin aquesta realitat”. Cinta Pascual agraeix la participació de les persones joves en la iniciativa, “perquè han donat a les persones grans entusiasme per tirar endavant. I gràcies a la nostra gent gran perquè feu més falta del que us penseu: els vostres valors s’han de transmetre”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.