El plenari de l’Ajuntament de Deltebre ha aprovat, amb els vots favorables d’Enlairem Deltebre, i els vots contraris d’ERC Deltebre i PSC Deltebre, el pressupost per a l’exercici 2022. Un pressupost expansiu, “el més ambiciós de la història” com ha destacat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que incrementa en un 20% el full de ruta de l’any anterior i que es presenta com el més elevat de la història de Deltebre. La xifra exacta del pressupost supera per primera vegada els 20 milions d’euros i ascendeix, en concret, fins als 20.686.672€.

Part d’aquest pressupost, parlem de gairebé la meitat, més de 9.200.000€, es destinen al manteniment i millora de la Imatge de Poble amb inversions que “ens han de permetre continuar posant fi als problemes estructurals de Deltebre”. Entre aquestes accions destaquen la urbanització i arranjament de l’avinguda La Pau, i el pla de pavimentació de carrers (3.800.000€), que s’allargarà fins al 2024, i l’inici del Passeig del Carrilet que comportarà el soterrament de la primera fase del Préstamo (1.750.000€ per aquest 2022), entre el Maxi Dia i el Camp Nou, i la creació d’un carril bici a banda de la millora del sistema hidràulic per evitar inundacions.

També, en aquesta línia de reforç de la Imatge de Poble, el pressupost contempla una inversió superior als 700.000€ per al manteniment i millora dels camins rurals, com també per seguir amb les diferents fases del canvi d’enllumenat a LED o l’adequació de les voreres. Una altra acció a posar en valor es projecta al Passeig Fluvial, ja que aquest 2022 es completarà la il·luminació als trams pendents del passeig.

El pressupost segueix amb l’essència dels eixos i dels pilars anteriors. De manera que es consoliden actuacions que impulsen les polítiques socials (que augmenten un 6% respecte el darrer any), la dinamització econòmica, i la cohesió social. Així, els ajuts socials, els incentius econòmics, l’EuroDelta, el carnaval, la DeltaFira i Mescla, l’aposta pel sector turístic, les Festes de l’Arròs, el Deltebre Dansa, la Triatló… són accions que es veuen reflectides en aquest pressupost. Com també la resta d’accions sectorials i de suport al teixit associatiu amb l’objectiu de recuperar la vida social als carrers del municipi.

El pressupost d’enguany contempla una amortització d’1.100.000€ dels préstecs sol·licitats entre l’any 2012 i 2013 quan l’Ajuntament de Deltebre no podia fer front al pagament dels seus proveïdors. Paral·lelament, també es projecta un préstec de 4.776.065€, tot i que no es preveu executar en la seva totalitat, per a les accions d’inversió d’arranjament i pavimentació dels carrers. El pressupost també incorpora 2.000.000€ provinents de subvencions d’altres administracions.

El pressupost també detalla la reducció de l’endeutament de l’Ajuntament de Deltebre passant dels 9.393.948€ (83,20% de ràtio) de l’any 2014 als 3.341.544€ (28,32% de ràtio) del tancament d’aquest any. Una reducció de més de la meitat que permet fer front a les actuacions detallades amb anterioritat.

En el marc de la sessió plenària, el portaveu d’ERC Deltebre, Joan Alginet, ha explicat els motius pels quals el grup d’ERC ha votat en contra de la proposta de pressupost. Entre aquests destaquen que “no s’incorporen la majoria de les 25 propostes que hem elaborat des d’ERC i que, a la vegada, no compartim les prioritats establertes per l’equip de Govern en aquest pressupost”.

Per la seva banda, el regidor del PSC Deltebre, Aleix Ferré, ha detallat que “el seu punt més alt de desacord en aquets pressupost és amb el fet que els veïns i veïnes hagin de pagar contribucions especials, o altres qüestions com l’EuroDelta i el mal ús que algunes vegades es du a terme”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.