El consistori tortosí té previstes dues actuacions al Cementiri Municipal ara que s’apropa Tots Sants. Instal·larà, a partir d’aquesta mateixa setmana, una placa al nínxol on reposen les restes de Maria Griñó (mare del general carlista Ramon Cabrera), i un espai de dol gestacional i perinatal. També, i els dies 31 d’octubre i 1 de novembre, habilitarà un autobús gratuït per a tots aquells qui vulguin anar a visitar els seus difunts en el marc de la celebració d’aquesta festivitat.

Morta ‘per ser mare’

185 anys després, Maria Griñó Diñé rebrà un reconeixement en forma d’inscripció al nínxol on reposa. Malgrat que el consistori ha dedicat un dels monuments del grup escultòric del Passeig de les Cultures a la seva figura, ara el govern municipal instal·larà una placa que explicarà els motius de la seva mort i l’homenatjarà. Fins al moment, al lloc on descansen les seves restes només hi ha una paret de formigó.

Griñó, mare del general carlista Ramon Cabrera, va ser afusellada l’any 1836 en venjança a l’ordre que va donar el seu fill de matar dos alcaldes liberals. Oblidada per la història, la periodista del Diari de Tarragona, Marina Pallàs, ha publicat enguany la localització de les seves restes, gràcies a l’arxiver municipal, Miquel Estrampes, i un altre investigador a títol individual vinculat amb la família.

La inscripció que col·locaran des de l’Ajuntament, també s’ha treballat amb descendents de Griñó, i s’ubicarà al nínxol 75-2 de la Secció C del cementiri de Tortosa.

Un espai de dol per a nadons difunts

El consistori també instal·larà, al Cementiri Municipal, un espai de dol gestacional i perinatal, que té la voluntat de ser lloc de recolliment per les famílies que han perdut els seus fills o filles just abans o després de néixer. Entrarà en funcionament a partir de l’any vinent i ja s’estan realitzant els tràmits i estudis pertinents per a construir-lo, ja que es vol que tingui una imatge concreta.

Bus-llançadora per Tots Sants

Amb motiu de la festivitat de Tots Sants, s’oferirà, a més a més, un servei de bus-llançadora gratuït per a totes les persones que vulguin pujar al raval de Sant Llàtzer. Funcionarà els dies 31 d’octubre, de 14:15 h a 18:00 h i el dia 1 de novembre, de 8:10 h fins a les 18:00 h. La ruta serà circular; començarà i acabarà al cementiri, i farà parada al carrer de Teodor González (a l’antic cinema Fèmina), al carrer Artur Anguera, a l’Avinguda Generalitat (a l’encreuament amb el carrer de Mossèn Bellpuig) i al carrer de l’Ampolla, just abans de la pujada al recinte fúnebre.

Autor: