La comissió d’Acció Climàtica que s’ha celebrat avui al Parlament de Catalunya ha abordat el projecte de molt alta tensió (MAT) previst entre les Terres de l’Ebre i Begues, al Baix Llobregat.

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, ha incidit en el fet que en l’estudi d’impacte ambiental presentat per la promotora “només parlen de beneficis, i els beneficis per a ells es tradueixen en fer anar la línia per zones rurals de l’interior prelitoral de Catalunya amb poc pes econòmic, basades en l’activitat agrària i poca densitat demogràfica. Però no es parla dels perjudicis: de l’afectació al sòl, a la fauna, a la vegetació, a l’agricultura, als espais d’interès natural o de l’afectació social que tindrà sobre el territori”.

La presidenta del Consell de la Terra Alta ha recordat que la comarca es troba també davant la proposta d’un segon projecte: una altra línia d’alta tensió que proposa evacuar energia produïda a l’Aragó fins a la subestació d’Ascó, de 220 quilovolts i amb els mateixos criteris d’implantació que la línia de molt alta tensió que avui ha centrat la comissió celebrada al Parlament.

Les intervencions dels representants institucionals dels territoris afectats pel projecte de MAT han anat en la mateixa línia i han recordat que aquest no és el model de transició energètica volgut i necessari, ja que no segueix el model de Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya aprovat al Parlament.

En aquest sentit, han reclamat un model de producció d’energia proper als centres de consum, que amb el seu transport generi les mínimes emissions possibles i un impacte paisatgístic també mínim, que doni resposta als reptes globals als que fa front el planeta contra el canvi climàtic i els principis que mou l’Agenda 2030.

Per això, a més d’expressar la seva oposició als projectes de MAT existents, han demanat, un model d’energia renovable pactat amb els municipis i les comarques, que sigui compatible amb la preservació del territori, amb la protecció de les persones i amb un model de desenvolupament econòmic nou, basat en l’economia circular i en la sostenibilitat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.