La ciutat de Tortosa dona el tret de sortida a les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) amb el projecte “Tortosa desperta el patrimoni en 3D: descobreix, digitalitza, difon” que té com a objectiu apropar el patrimoni cultural als joves i a tota la ciutadana mitjançant la fotogrametria i l’ús de les noves tecnologies.
En el marc de les JEP 2021, i coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana de la ciutat de Tortosa, 475 alumnes de secundària de 9 centres educatius de la ciutat han participat, durant el mes de setembre, en diferents sessions de digitalització dels elements del patrimoni tortosí mitjançant l’ús de dispositius mòbils, en línia amb l’activitat didàctica Desperta el Patrimoni, posada en funcionament durant les JEP de l’any passat.
El projecte ha estat realitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura amb la col·laboració l’Ajuntament de Tortosa a través del Museu de Tortosa. Des de l’edició del 2019 que el Departament de Cultura col·labora amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any tingui aquest reconeixement.
La part educativa del projecte ha consistit en la participació per part de l’alumnat en una sèrie de tallers de digitalització en 3D que els han permès apropar-se al patrimoni d’una manera innovadora. Amb els seus telèfons mòbils, amb tauletes i amb aplicacions de fotogrametria, han capturat en 3D objectes del Museu de Tortosa i de la catedral de Santa Maria, i també els espais dels Reials Col·legis. Els models 3D s’han publicat a internet i estan disponibles a la galeria #despertaelpatrimoni de Tortosa de la plataforma Sketchfab.
Pel que fa a la digitalització professional, s’han escanejat en alta resolució sis objectes del Museu de Tortosa, el pati i la façana dels Reials Col·legis. Aquestes digitalitzacions professionals, realitzades amb la tècnica de la fotogrametria i l’escaneig làser, són un exemple magnífic de com es poden documentar els béns culturals amb màxima precisió i utilitzar els models 3D resultants per a la seva conservació i investigació. Es poden consultar a la galeria de Tortosa de Giravolta la plataforma Sketchfab.
Una exposició al Museu de Tortosa dona conèixer a tota la ciutadania aquests treballs de digitalització 3D del patrimoni tortosí, juntament amb el procés de digitalització realitzat als Reials Col·legis i al Museu de Tortosa, en el marc del projecte Giravolt. La mostra es podrà visitar des d’avui fins al 12 d’octubre i forma part de la programació del festival A Cel Obert. Durant l’horari d’obertura, l’exposició comptarà amb servei de mediació, per part de Còdol Educació, que explicarà el projecte de digitalització realitzat a les persones visitants.
Finalment, els dies 8, 9 i 10 s’organitzen sessions de digitalització obertes al públic en general al Museu i a la Catedral, i aconseguir així una gran participació per despertar el patrimoni cultural de Tortosa. Es poden consultar els horaris a les entrades de l’agenda de les JEP, Catedral de Tortosa i Museu de Tortosa.