Els veïns i veïnes de Les Cases d’Alcanar han vist, aquest dimecres, com un mar de fang ha entrat dins les seves cases. Les pluges que s’han acumulat a la Serra del Montsià han baixat amb força pels barrancs fins a arribar a la costa, on allí han arrasat amb tot el que han trobat al seu pas.

Durant l’episodi, l’aigua ha arribat a l’interior d’alguns habitatges fins a un metre d’alçada. Una afectació que ha deixat a més de 5.000 persones sense subministrament elèctric. Al carrer de Trafalgar, molts intentaven, sense èxit, treure les restes de runa al carrer.

El Port, una de les imatges que més s’ha viralitzat durant el matí de dimecres, ha estat superat totalment per les barrancades, mentre molts observaven, consternats, l’estat ruïnós del Passeig Marítim. Entre els desperfectes, un gran esvoranc.

Desenes de cotxes han estat arrossegats per l’aigua fins a la mar, on el blau quedava difuminat per un aiguabarreig marró. Una manera inesperada, per a molts, d’acabar les seves vacances i d’abandonar la seva segona residència, la qual mai tornarà a ser la què era.

Sens dubte, la comarca del Montsià ha estat la més afectada d’aquesta catàstrofe, concretament, la zona que envolta l’N-340, entre la Ràpita i Alcanar, i un dels llocs que s’ha endut la pitjor part és el Càmping Alfacs. Allí, Salvament Marítim ha rescatat amb helicòpter alguns campistes atrapats, i l’aigua ha inundat caravanes i bungalous, llençant moltes de les pertinences dels allotjats a la mar després d’emportar-se els murs de l’equipament turístic.

Tot i que no hi ha hagut víctimes, els desperfectes han estat notoris, i alguns allotjaments han quedat impracticables. Mario Gianni, director del Càmping, ha assegurat que ‘encara és molt difícil comptabilitzar els danys, però el més important és que no hem de lamentar cap pèrdua de vida humana’. Núria Guerrero, campista, explica que ‘l’aigua se’ns ha endut la nevera, sort que no érem al càmping, però hem sabut que Salvament Marítim ens estava buscant’.

D’altra banda, molts veïns de la zona propera a l’equipament, han volgut manifestar el seu descontentament amb l’Ajuntament d’Alcanar per deixar que es repetís un episodi pitjor, cataloguen, al de l’any 2018, quan les pluges torrencials els van obligar a remodelar les cases de dalt a baix. Juliana Antoni diu que ‘la primera vegada ja es va avisar al consistori que l’obra civil no estava ben feta i que tornaria a passar. Els polítics no han fet res i als censats no ens fa cas ningú’.

Així, i abans que arribi l’alba, 80 campistes no dormiran on ho van fer ahir, sinó que ocuparan el Pavelló poliesportiu d’Alcanar habilitat per a ells, amb un camió de Creu Roja que els hi subministrarà tot el necessari. Tot, menys la possibilitat d’oblidar aquest horrible record de primers de setembre.

 

Autor: