El Govern destinarà prop de 113 milions d’euros en 150 actuacions a la part catalana de les conques catalanes del riu Ebre i el Xúquer. Els treballs començaran l’any que ve i s’allargaran fins el 2027. Principalment, milloraran l’abastament d’aigua i el sanejament de les aigües residuals, tant en nuclis que ja tenen sistema de sanejament com en altres on no hi ha depuradora. Així, s’ampliarà la depuradora de Santa Barbarà (amb una inversió de 5,5 milions d’euros), la de Falset (més de 2 milions d’euros), la d’Alcanar (més d’1,5 milions d’euros) i la d’Alcarràs (1 milió d’euros). A l’Albi, Aldover, Xerta o Riba-roja d’Ebre es construiran nous sistemes de sanejament.

Pel que fa a l’abastament, el Govern preveu invertir més de 2,5 milions d’euros en la provisió d’aigua des de l’embassament de Siurana, així com també rehabilitar la xarxa de subministrament de la Mancomunitat del Topograpo, que fa la captació en aquest pantà.

El pla de gestió 2022-2027 de les conques internes es posarà a informació pública en les pròximes setmanes i preveu una inversió de 2.400 milions d’euros. D’aquests, 1.400 milions provindran de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). La previsió és que Catalunya tingui el 2050 un 18% menys d disponibilitat d’aigua i el pla d’aigua preveu garantir la demanda i l’estat del medi hídric davant el context del canvi climàtic.

Autor: