El Consorci d’Aigües de Tarragona recorda els 40 anys de la llei del ministransvasament, amb un llibre sobre Antonio Faura. L’aprovació de la llei, única a l’Estat espanyol, va permetre dur a terme el ministranvasament d’aigua de l’Ebre al Camp de Tarragona. El consorci ha celebrat l’efemèride amb l’edició d’un llibre en format conversa entre el periodista Tomàs Carot i l’impulsor de la llei, el tortosí, Antonio Faura. Els alcaldes del territori fan balanç d’aquests 40 anys.

Una conversa entre el periodista Tomàs Carot i Antonio Faura dona pas al llibre que recorda de primera mà com va ser crear aquella llei que va permetre la creació del Consorci d’Aigües de Tarragona uns anys més tard. Faura va ser el ponent d’aquella llei i també era diputat d’Unión Centro Democrático.

L’essència de la Llei 18/81 va consistir en obligar per llei, a l’Estat, a que, per transvasar 4m3 per segon d’aigua de l’Ebre, primer calia recuperar-la. Una recuperació que va justificar-ne formigonant tot la xarxa de reg dels dos canals de reg paral·lels al riu, que eren i són propietat de les dos comunitats de regants. Per això sempre hi va haver veus crítiques dient que els beneficis de vendre l’aigua només havien beneficat al regants, però no al territori.

Com s’explica al llibre, titulat “Antonio Faura. 18 -81”, el projecte sempre va ser rebutjats pels partits d’esquerra, i per la Coordinadora Antitransvasament, que en aquells anys no tenia encara la força social que després si va tindre la PDE, quan el Pla Hidrològic de José Maria Aznar va reaprofitar la llei 18/81, però va anar més enllà proposant ja no un mini-transvasaments, sinó 2 macros transvasaments de 1050 hectòmetres cúbics.

La PDE, actualment, continua la lluita contra els transvasaments, i diu que l’estratègia actual del govern consisteix en preveure bancs d’aigua i molts mini-transvasaments, per saltar-se la Directiva Marc d’Aigües, la qual cosa sí dona importància jurídica a la llei 18/81 ideada per l’exdiputat Antonio Faura, motiu del llibre.

El que no ha canviat 40 anys després és que, encara una vintena de municipis de la vora del riu Ebre, no tenen resolt el seu abastiment d’aigua potable, perquè el pla de restitució que va aprovar el Govern de José Lluís Rodríguez Zapatero, per protegir la població davant el procés de descontaminació dels residus d’Erkimia a Flix, encara no s’ha executat. És a dir, el Camp de Tarragona si té resolt el problema d’abastiment d’aigua, però el territori cedent, encara no.

Autor: