Ja no és ni notícia, el rei emèrit es va dedicar amb la col·laboració de vila i cort al contraban i venda d’armes als emirats àrabs productors de petroli, ho va fer defraudant hisenda, total no ve d’aquí. “Hacienda soy yo“. Tot un personatge l’emèrit. Tota una monarquia l’espanyola.

La notícia eren les declaracions del ministre de la monarquia, Sr. Garzon. Preocupat per la degradació mediambiental, el ministre recomanava deixar de menjar carn. Compartixo amb el ministre la preocupació; a més com metge avalo el fet demostrat que menjar massa carn no és bo per la salut. Ho diu l’OMS. La discussió, però, no és aquesta. El ministre expressà la seua preocupació per la contribució de la ramaderia intensiva i extensiva a la degradació mediambiental del planeta. La FAO diu que el 26% de la superfície terrestre és pastura i el 33% de superfície és per a producció de gra per a pinso, el qual ajuda a la desforestació. La ramaderia seria la responsable del 18% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La seua gran preocupació (del ministre) és el canvi climàtic. La meua i la de molts també, però no som ministres.

Un ministre pot i deu tenir opinions expressar critiques, però la seua feina és governar, prendré decisions per tal de solucionar o pal·liar els problemes que denuncia. Si els ministres només expressen opinions sense prendre decisions, tenim un problema. Aquest és el problema.

Els Estats-nació amb la seua configuració actual no tenen instruments per donar resposta als desafiaments actuals i futurs. No tenen instruments per controlar la producció o redistribuir la riquesa, els poders econòmics estan per damunt dels poders dels estats. Les grans fortunes- multinacionals (impersonals?) tenen mil mecanismes per evitar pagar impostos. Els grans problemes desborden els Estats, el comerç i la mobilitat global, la pandèmia, el canvi climàtic són un bon exemple d’aquesta impotència. Es fa cada vegada més evident la necessitat de cedir poder de l’estat nació a favor d’una coordinació global. És cada vegada més imprescindible una reformulació dels estats per fer més fàcil la cohesió social i l’actuació local.

En aquest context de pandèmia i canvi climàtic el Virgin Galàctic propietat del multimilionari Richard Branson va realitzar el primer vol comercial espacial avançant a Jeff Bezos en la seua particular carrera per conquerir l’espai, inaugurant així l’era del turisme espacial. Sempre he pensat que aquest tipus d’iniciatives són un gran estímul per la ciència i el progrés. És raonable.

Els productors de petroli i el rei emèrit amb els Florentino’s de tota vila i cort segueixen fent negocis opacs que engreixen les arques de la casa reial i garanteixen per herència el poder i la capacitat econòmica de la família reial i la seua cohort, mentre apuntalen les estructures d’aquest estat mediambientalment tan ineficient. Si volen competir amb el Bezos I Branson alhora que defensen “Una España Grande y Libre” no poden fer altra. És raonable.

La degradació mediambiental, el canvi climàtic és probablement el desafiament més important que hem tingut com espècie. Ens va la supervivència. No podem seguir malbaratant recursos, perquè els costos s’expressaran no en vides sinó en Vida. La Vida pot esdevenir inviable. Èticament estem obligats a pensar en les generacions futures. Ens demanaran que reciclem, que no viatgem, que no mengem tanta carn. És raonable.

És un imperatiu ètic renunciar a viatjar en avió, a menjar tanta carn, a consumir en excés. Ens va la supervivència. És raonable.

No és lògic que un ministre s’atrevisca a fer o impulse propostes de reforma tan profundes que posen en qüestió la mateixa supervivència de la monarquia i de l’Estat que el fa i el manté de ministre. Això ja ho va provar el 15-M i no va funcionar. Cal adaptar-se, és raonable.

Llavors, per què em sobta tant que un ministre ens demane que no mengem carn?

Perquè si és tan raonable, l’únic que em surt és un “a fer la mà”??? Amb perdó, només faltaria.

Metge. Exdelegat del Govern a les Terres de l’Ebre i exdiputat al Parlament de Catalunya.