Coneixeu a ADEDE de Terres de l’Ebre? Per si hi ha algú/na que no ens coneixeu, us explicaré breument qui eren, qui som i qui volem ser. (M’he pres la confiança d’explicar-ho en nom propi com article d’opinió, però, ho he consensuat amb la resta de companyes, que per això un dels valors d’ADEDE TE és la concertació.)

ADEDE TE es va crear al novembre de 2010 com una agrupació de dones vinculades al món de l’empresa i la emprenedoria, preocupades per la seva vida professional i per la defensa de la igualtat de dones i homes, i la no discriminació, sota cap concepte per raó del sexe.

Al llarg del temps, ADEDE TE s’ha anat consolidant com una entitat empresarial de dones al territori i ha portar a terme projectes diferents i potents per fomentar el talent entre la joventut, d’emprenedoria femenina, etc i ha organitzar activitats obertes a tothom per crear xarxa al territori i, va ser a una d’aquestes trobades, en concret, a Temps de Terra, on vaig conèixer a les membres de la Junta directiva. (Us confessaré que em van impressionar pel seu potencial empresarial i emprenedor, i que no sabia si podria estar a la seva altura, però em vaig deixar portar.)

Des d’aquell dia, vaig veure que la visió que tenen de l’empresa, és a dir, els valors corporatius com a conjunt de principis ètics i professionals que orienten les accions i actituds de les seves empreses; els valors socials que tenen inherents a la personalitat, a la seva vida; la importància que li donen al TERRITORI i a l’EDUCACIÓ, en general; tot és molt coincident amb la meva forma de fer i de ser, així, que vaig entrar a formar part de la Junta molt convençuda.

Després d’un temps d’aturada d’ADEDE TE per la pandèmia, ens tornem a posar a caminar per les empresàries i emprenedores i pel futur del nostre territori, i si hi ha un tret que ens diferència d’altres associacions empresarials, en la meva humil opinió, és que els sentiments i les emocions les tenim molt presents i ens agrada expressar-les i compartir-les, i per això vam decidir, per donar inici a aquesta nova etapa, organitzar els Premis “Gràcies”. Per ADEDE TE els vincles afectius són molt importants perquè ens ajuden a cohesionar-nos com a societat i sabem de la importància de les emocions i sentiments a les nostres vides i que també traslladem a les nostres empreses o activitats.

El passat 2 de juliol, a la Ràpita, al Museu de la Mar de l’Ebre, vam fer un acte de reconeixement públic a col·lectius o persones que durant la pandèmia, en uns moments tan complicats, han estat esforçant-se per millorar la situació de les persones i la societat. Persones del territori que han sabut ESTAR, han sabut SER i sobretot ha sabut FER.

Els Premis “Gràcies” d’ADEDE TE: 10 Gràcies, més 1, per resistir en temps de pandèmia (que ha suposat un esforç titànic), preparats amb cura, estima i dedicació, i lliurats entre actuacions musicals/culturals del terreno: Sukre, Joan Rovira, Espai la Binota i las Lorquianas. Hem volgut agrair la gran tasca d’esforç i supervivència per tirar endavant iniciatives, empreses i a la vegada emprendre i tenir la capacitat d’adaptar-se a la situació que estàvem vivint.

1. “GRÀCIES” a la INICIATIVA EMPRESARIAL SOLIDARIA: Al Col·lectiu d’Empreses del Moble de la Sènia, que va liderar una iniciativa per crear mampares de metacrilat per als pacients de covid-19 que havien de ser intubats, per garantir la major seguretat als professionals sanitaris.

2. “GRÀCIES” al TURISME I LLEURE: Al portal audiovisual EbreXperience, que va néixer en plena pandèmia, amb l’objectiu de donar visibilitat a la realitat de les Terres de l’Ebre: l’autenticitat d’una zona única, amb un patrimoni humà i idiosincràsia diferents.

3. “GRÀCIES” al col·lectiu de la RESTAURACIÓ: A la FIHRT (Federació intercomarcal Hostaleria, Restauració i Turisme TE) per resistir en temps dificultosos i per la defensa del nostre patrimoni cultural gastronòmic i vetllar per la conservació de la biodiversitat alimentària, la promoció i defensa de l’entorn rural, així com de les activitats que s’hi desenvolupen; en definitiva per saber cohesionar les potencialitats de les Terres de l’Ebre de la mà de les seves quatre presidentes. (Deu gremis i associacions formen part de les Terres de l’Ebre).

4. “GRÀCIES” a la constància, perseverança i llarga trajectòria: A un col·lectiu que també ha hagut d’estar empenyen per superar tant la pandèmia com els contratemps que porta la naturalesa. Arrelades com la vinya, fortes com l’olivera i majestuoses com un camp d’arròs en plena plantada així són les dones del camp i de la terra. Va recollir el “Gràcies” en representació de totes elles, Josefina Piñol Arrufí, de la Terra Alta.

5. “GRÀCIES” a l’ESPORT: En general a la joventut i a les dones esportistes, i en concret, a l’equip femení del Futbol Formatiu de TE, format per jugadores entre 14 i 18 anys, que aquest any tan complicat per a entrenar, han jugat a la segona divisió en la categoria de juvenil, on de 13 partits disputats, n’han guanyat 12 i 1 han empatat, i ara ja tenen l’ascens per jugar a primera divisió. Han sumat a les Terres de l’Ebre, perquè voler és poder i elles han demostrat que tot i les complicacions, la destresa, les habilitats i la força no entenen de gènere, sinó de persones que creuen i lluiten en allò que fan.

6. “GRÀCIES” als MITJANTS DE COMUNICACIÓ: Al Col·legi de Periodistes de la Demarcació de l’Ebre per tot l’esforç que han fet per mantenir-nos informades fins i tot quan era molt difícil tenir dades i contrastar les noticies que es donaven. Perquè els mitjans de comunicació van patir molta pressió durant la primera onada de la covid-19, van estat exposats diàriament a persones amb sofriment, mort i serveis hospitalaris massificats, van assumir riscos en un context on no sempre era possible el compliment del protocol sanitari i, també per ser un dels sectors més afectats per la crisi.

7. “GRÀCIES” al col·lectiu CULTURAL: Al col·lectiu que ens fa vibrar, que ens desperta les emocions i els quals són verdaders venedors i venedores de somnis. Van recollir els “Gràcies”: Sukre (en representació dels conjunts i cantants musicals); las Lorquianas de la mà de Fuensanta López (en representació de les arts escèniques, per mantenir aquest esperit Lorquià de força i apoderament traslladant-ho al nostre territori); i a l’Espai la Binota sota la direcció de Maria Lombarte Gil (en representació d’escoles i espais de música, de teatre i d’arts en general, per adaptar-se als temps i a les circumstàncies i no defallir així com entusiasmar als infants, joves i adults a “viure” la música.)

8. “GRÀCIES” al col·lectiu EDUCATIU: A totes aquestes persones dedicades a la docència que han hagut de superar una pandèmia, primer amb molta voluntat, esforç i imaginació quan de cop es van haver de tancar escoles i instituts i desprès amb la valentia d’anar a escola amb la incertesa de no saber el que podia passar, amb la consciència de que arriscaven però amb el convenciment que els seus menuts i menudes, que el seu jovent era el més important per deixar com deia Banden Powell, El món una mica millor de com l’hem trobat. En representació al col·lectiu docent, va recollir el “Gràcies”, la mestra de mestres Viqui Almuni Balada.

9. “GRÀCIES” al col·lectiu SANITARI: Entre altres, si havíem de ser agraïdes amb força és amb tot el personal sanitari, des de les persones externes que tenen cura de tenir les nostres dependències amb una neteja extrema fins al personal sanitari des de l’auxiliar, la infermeria i el personal mèdic. Primer per estar amb la perillositat que comportava el desconeixement del virus que ens atacava, desprès per tot i veure com companys i companyes morien en el camí, han sabut estar als seus llocs, heroics i heroïnes sense capa ni espasa que han estat al servei de les persones incondicionalment. En representació de tots i totes van recollir el “Gràcies” l’Equip de Cures Intensives de l’HVC, que de forma simbòlica, la representant d’Adede TE es va agellonar als seus peus.

10. “GRÀCIES” als SERVEIS DE LES PERSONES GRANS I DE LES PERSONES DEPENENTS: Al Centre Geriàtric Vima i a l’Onada Residència la Ràpita en representació de totes les persones que formen part del sector d’atenció a la gent gran: gerocultores, infermeres, metgesses, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, educadors socials, psicòlegs, treballadores socials, directores, gerents i administradores, personal de manteniment, bugaderia i administració, cuineres i netejadors/es que en unes condicions d’extrema adversitat, sense material, protocols i normatives adients, van fer un pas endavant per protegir la gent gran. Un “Gràcies”, que també es va traduir en un fort aplaudiment, com el que fèiem als sanitaris durant el confinament.

11. “GRÀCIES” (sorpresa) al valor de la implicació i generositat: a una persona impulsora, visionària, treballadora incansable i amb capacitat de cohesionar i il·lusionar a la gent del voltant, a Cinta Pascual Montañés que finalitza una etapa d’onze anys al capdavant d’ADEDE TE.

Cinta Pascual Montañés fa un pas al costat per ocupar el seu lloc Natàlia Guart Alegre, així que ADEDE TE canvia la presidència, però res més, perquè volem continuar apoderant a les dones per encarar la vida professional i personal, amb els valors d’honestitat (dones transparents i sinceres), de qualitat (bones persones i garantitzar que els serveis i productes de les nostres empreses busquen la perfecció), de respecte (consideració pel nostre entorn amb un nivell alt de responsabilitat social), de treball en equip (formem en la gestió d’equips, a càrrec d’una emprenedora- docent com és Alicia Gamundi Vilà, i en la resolució de problemes com pot ser acudir a la mediació).

I vull acabar dient que ADEDE TE també és PASSIÓ. Perquè gaudim del que fem, ens emocionem, i transmitim motivació, i així vam viure els Premis “Gràcies” d’ADEDE TE, amb passió. Fins la propera!

Advocada i mediadora a CASTELL MARTINEZ, ASSOCIADES