La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha reclamat al Govern i a l’Ajuntament una “resposta ferma” per desencallar el conflicte judicial que atura, de moment, la retirada del monument franquista del riu. L’entitat confia que les dues administracions “responguin amb celeritat” els requeriments del jutjat del contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que ha aturat els treballs previs mentre resol les mesures cautelars pendents, i complir el calendari. Segons recorden, la retirada es fa aplicant la Llei de Memòria Històrica de l’any 2007. El monòlit, afegeixen, està inclòs dins del catàleg de símbols franquistes del propi ajuntament que es va crear per donar compliment a una sentència del mateix jutjat.

Segons ha insistit la Comissió, el monòlit va ser descatalogat el novembre de 2020 pel ple municipal i ja no es considera com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, quedant exclòs de qualsevol de les categories de protecció legals.

Lamentem tots els entrebancs que ens hem anat trobant per fer possible la retirada del monument franquista més gran de Catalunya. Entrebancs polítics, i ara judicials. No ens sorprèn que un sistema judicial que no ha fet mai net del franquisme sigui ara qui intenta aturar la retirada del monument feixista“, apunten en un comunicat, tot instant a la resta de la societat civil, partits polítics i sindicats que s’han manifestat a favor de la retirada que “mantinguin una actitud activa per fer-la possible“.

 

Autor: