No us heu parat a pensar mai que les olors us transporten en el temps? Doncs jo quan sento aquella olor de most en plena campanya de la verema, tanco els ulls i em veig de ben petita amb els meus pares, amb les tisores i el “poal” omplint el remolc de raïm, pujant com puc al tractor i mirant si ja l’acabem d’omplir, per anar prompte amb el meu pare a descarregar el raïm a les tolves de la Cooperativa, I qui m’havia de dir a mi que, després de 20 anys, hi acabaria treballant…

Ara tinc 42 anys, mare de família d’un nen i una nena i juntament amb el meu marit encara continuem portant les finques dels meus pares. Soc tècnic en telecomunicacions i informàtica i actualment regidora de l’Ajuntament de Batea.

Moltes amigues sempre em diuen: “Eva, com ho fas per arribar a tot?”, doncs amb molt esforç i moltes ganes de tirar endavant per tots els objectius que m’he proposat en aquesta vida. Ho faré més bé o més malament, però ja no em quedaré amb el dubte de no haver-ho fet o almenys haver-ho intentat.

Fa dos anys el meu amic i company Joan Bautista Suñé Bes em va proposar per anar a les llistes de Junts, jo amb un nen de 8 anys i una nena d’un mes, la feina, el camp… vaig pensar que seria impossible i que no tindria temps de dedicar-me el que jo voldria o podria, però al final vaig acceptar, vaig pensar, un toc femení a l’Ajuntament que no aniria malament, tot el contrari.

Sóc una persona que m’agrada molt dialogar, sobretot resoldre les coses dialogant o enraonant i proposar coses per al benestar de la gent. Però quan un s’estrena en un lloc que no havia estat mai, i més davant d’una oposició que fa molts anys que estan al capdavant, al principi sempre costa soltar-se com un voldria o tenia pensat, almenys és el que m’ha passat a mi durant el primer any, després va vindre la pandèmia que per a mi ha sigut una transformació a les nostres vides i ens ha fet canviar moltes maneres de ser i de fer.

Sempre m’ha agradat molt el mar, però em sento una privilegiada de viure en aquest entorn tan fantàstic que és la Terra Alta i formar part de les Terres de l’Ebre.

Només dir-vos que a la Terra alta tenim un terç de producció mundial de garnatxa blanca, el 90% de Catalunya i el 75% d’Espanya, la qual cosa ens fa ser molt diferents a l’hora d’elaborar els vins amb garnatxa blanca, ja que al tindre diferents microclimes ens ajuda a fer els vins molt diferents, excel·lents i espectaculars.

A la Terra Alta elaborem uns 40 milions de kg de raïm i es pot dir que la meitat es produeixen a Batea. Les varietats que principalment treballem a part de la garnatxa blanca són el macabeu, moscatell, chardonnay, parellada i amb els negres la nostra protagonista és la Garnatxa negra, syrah, merlot, cabernet, ull de llebre i carinyena.

A Batea principalment vivim de l’agricultura, més que res de la vinya, i us tinc que dir que si realment coneixes aquest món, et fascina. A més he conegut dones fantàstiques, extraordinàries, treballadores, genials, amb espenta, constants amb la feina… com agricultores, comercials de tenda, enòlogues, administratives, tècniques de camp, sommeliers, i crec que ens hem creat un vincle que ens ha unit per sempre. Són les meves “grogues”, si us heu llegit mai el llibre “El món groc” m’entendreu perfectament.

Jo penso que no hi ha cap vi ni millor ni pitjor, que cada un és únic i diferent, perquè cadascú no tenim ni el mateix gust ni el mateix olfacte. Si mai veniu per la zona us podeu trobar més de 60 cellers per poder provar els nostres vins. Hem d’incentivar aquest món, descobrir-lo, que us dic jo, que si no heu visitat mai un Celler amb una bona cata de vins, estic segura que repetireu. Proveu, oloreu, tasteu, compartiu sabors, camineu per les vinyes… i sobretot disfruteu!!!